Novo

Njemačka: CDU i SPD oštro osudili izbor neonaciste za načelnika u malom gradu u Hesseu

Član radikalnog NPD-a Jagsch je jednoglasno izabran za načelnika u Altenctadt-Waldsiedlung, a lokalni predstavnici vladajućih njemačkih partija tvrde da nisu imali nikog drugog ko zna koristiti računar i slati e-mailove

BERLIN (AA) – Najveće vladajuće njemačke stranke Kršćanska demokratska Unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD) najoštrije su osudile izbor neonaciste Stefana Jagscha na funkciju načelnika malog grada Altenctadt-Waldsiedlung u regiji Hesse.

Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednica kancelarke Angele Merkel na čelu CDU-a, izjavila je kako je neophodno hitno poništiti izbor Jagscha koji je član radikalno-desničarske partije NDP.

Ranije je potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner također kazao da je izbor Jagscha neprihvatljiv i sramotan. Jagsch je jednoglasno u četvrtak izabran za načelnika u Altenctadt-Waldsiedlung, a za njega su glasali i lokalni predstavnici vladajućih partija CDU-a i SPD-a.

Lokalni član CDU-a Norbert Szielsko, koji je glasao za izbor Jagsha, kazao je kako lokalno vijeće nije imalo drugog izbora.

“Nismo imali nikog drugog da izaberemo, posebno nismo imali nikog mlađeg ko zna koristiti računar i slati e-mailove“, kazao je Szielasko.

Jagsch je poznat po saradnji s neonacističkim i radikalnim desničarskim organizacijama u Njemačkoj, a ističe se antimigrantskom i antisemitskom retorikom. Jedna od najupečatljivijih njegovih izjava je da navala migranata predstavlja genocid.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button