Novo

Pravda za Davida i Dženana

BEČ – Davor Dragičević i Muriz Memić u Beču su na protestima “Pravda za Davida i Dženana” poručili da neće odustati od traženja istine o stradanju njihovih sinova.  

Mirne proteste koji su počeli u 17 časova šetnjom organizovala je porodica ubijenog mladića Davida Dragičevića, prisutna je i porodica u Sarajevu 2016. godine stradalog Dženana Memića, otac Muriz i sestra Arijana, kao i advokat Ifet Feraget. Okupljeni građani pjevali su Davidovu pjesmu “Klinac iz geta”, uzvikivali “Pravda” i “Austrijo hvala”. 

“Dragi moj sine, dušo tatina, dragi naš Davide dušo naša, dragi naš Dženane dušo naša – 412. dan”, počeo je svoje obraćanje Davor Dragičević kao i svaki put u Banjaluci. 

Rekao je da nije hranio sina da ga ubiju. “Ja ću vam naplatiti sve, idem do kraja, ubiti me ne možete, uradili ste to 18. marta 2018. godine”, kazao je Dragičević. 

Rekao je i da oprosta i zaborava nema, a ako ne bude moglo mirno i dostojanstveno – on ”zna kako može”.  “Moja će biti zadnja”, rekao je Davor Dragičević. 

Muriz Memić, Dženanov otac ispričao je da njegova borba traje tri godine i četiri mjeseca, a da bi za desetak dana trebalo da bude objavljena drugostepena presuda. Rekao je da će na dan objave presude organizovati proteste u Sarajevu, kao i da će u Sarajevu biti i protesti za Davida. 

“Davor i ja nećemo odustati”, poručio je Memić i pozvao Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da “pomete bandu”. 

Suzana Radanović, Davidova majka u obraćanju okupljenim građanima rekla je “Stidi se Bosno, stidi se Hercegovino što dozvoljavaš da se pravda traži u Evropi, u Beču”. 

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca, pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao. 

Od 26. marta prošle godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja sa ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike MUP-a RS, te predstavnike institucija ovog entiteta. 

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane. Od tada se građani okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića prema želji njegovih roditelja ekshumirani iz Banjaluke i ponovo sahranjeni u Austriji, u Wiener Neustadtu, gdje živi njegova majka. 

Slični članci

Back to top button