Balkan

Drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se za funkciju šefa države bore Stevo Pendarovski i Gordana Silyanovska Davkova, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta širom Sjeverne Makedonije otvorena su jutros u sedam sati, a zatvaranje birališta najavljeno je za 19 sati.

Pravo glasa ima 1.808.131 registrirani birač. Zatvorenici, dijaspora i bolesnici su jučer glasali.

U utrci za petog predsjednika Sjeverne Makedonije ostali su Pendarovski i Silyanovska Davkova koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova.

Ovo su ukupno šesti predsjednički izbori od sticanja nezavisnost Makedonije na kojima se šef države bira na mandat od pet godina.

Prvi krug izbora održan je 21. aprila, a kandidat vladajuće koalicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDSM) Stevo Pendarovski osvojio je 42,81 posto glasova. Kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE-a Gordana Silyanovska Davkova osvojila je 42.25 posto glasova.

Kandidat partija koje predstavljaju albansku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji Blerim Reka osvojio je 10.6 posto glasova.

Tokom prvog kruga predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji glasalo je 41,67 posto birača, a na drugom krugu izlaznost mora preći 40 posto da bi se zadovoljila ustavna odrednica o participaciji.

U slučaju da ne glasa potrebnih 40 posto od ukupnog broja registriranih birača, termin ponovljenog drugog kruga izbora bi se odredio u narednih 40 dana.

A u slučaju da izlaznost na današnjim izborima bude manja od 40 posto, funkciju šefa države do izbora novog predsjednika obnašat će predsjednik Sobranja.

Mandat aktuelnog predsjednika Gyorgea Ivanova ističe 12. maja.

Slični članci

Back to top button