Balkan

Turska podržava BiH na putu ka NATO

Guler se danas u Sarajevu sastao s zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem. Tokom sastanka bio je govora o evropskim i evropatlanskim integracijama, bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji, te je iskazan interes za proširenje odbrambene saradnje dviju zemalja

SARAJEVO (AA) – Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske general Yasar Guler, koji u pratnji delegacije danas boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako BiH od Turske, kao članice NATO-a, ima punu podršku na evroatlanskom putu.

Guler se danas u Sarajevu sastao s zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem. Tokom sastanka bio je govora o evropskim i evropatlanskim integracijama, bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji, te je iskazan interes za proširenje odbrambene saradnje dviju zemalja.

Guler se zahvalio na prijemu te istakao čvrste veze između Turske i BiH. Posebno je naglasio važnost implementacije Sporazuma o saradnji iz 2017. godine te izrazio spremnost za unapređenjem saradnje.

Jusić je istakao da BiH ima svojevrsne izazove kada su u pitanju evroatlantske integracije te da je u tom smislu veoma važna pomoć Republike Turske na planu operabilnosti sa NATO-om, istakavši da “Republika Turska nije jedina zemlja koja pruža podršku OS BiH ali jeste u vrhu zemalja koje to čine.”

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović iskazao je zahvalnost Republici Turskoj na pružanju podrške Bosni i Hercegovini, posebno cijeneći respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH i podršku kroz proces školovanja i edukacije pripadnika MO i OS BiH na vojnim akademijama u Republici Turskoj.

Guler je naglasio da će Bosna i Hercegovina od Republike Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na evroatlantskom putu.

Slični članci

Back to top button