Balkan

Papa Franjo započeo posjetu Sjevernoj Makedoniji

Nakon intoniranja himni Vatikana i Severne Makedonije, papa Franjo i predsednik Đorđe Ivanov sastaju se u Predsedničkoj palati

SKOPLJE – Za poglavara Rimokatoličke crkve, papu Franja koji je jutros stigao u prvu posetu Severnoj Makedoniji, odlazeći predsednik Đorđe Ivanov priredio je zvaničnu ceremoniju dočeka na platou ispred Predsedničke palate, Villa Vodno u Skoplju, javlja AA.

Papa Franjo stigao je jutros na Međunarodni aerodrom Skoplje, gde ga je dočekala delegacija koju su predvodili predsednik Severne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev. Pape Franjo je na aerodromu dočekan s počasnom gardom Vojske Republike Severne Makedonije.

Nakon intoniranja himni Vatikana i Severne Makedonije, papa Franjo i makedonski predsednik Ivanov sastaju se u Predsedničkoj palati.

Organizacioni tim posete pape Franje Severnoj Makedoniji obavestio je da će se papa odvojeno sastati sa predsednikom Ivanovim i sa premijerom Zaevim.

Papa Franjo će se, takođe, obratiti državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru u zemlji.

Kao deo posete Severnoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu Majke Tereze u centru Skoplja, papa Franjo će se sastati sa verskim vođama i rođacima Majke Tereze. Nakon susreta s verskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma Majke Tereze, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana.


Uslediće misa na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gde će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama.

U kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti isparećen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posetu Severnoj Makedoniji.

Zbog posete pape, preduzete su posebne mere bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je na nova saobraćajna pravila, u cilju nesmetanog kretanja planiranih aktivnosti, uključujući javni prevoz i besplatan parking za građane.

Vlada je saopštila da je zbog posete pape Franje današnji dan, 7. maj proglašen neradnim danom na teritoriji Skoplja.

Slični članci

Back to top button