Balkan

Od 16. marta svi koji dolaze u BiH iz inostranstva idu u izolaciju

Uspostavljaju se dva štaba u BiH. Jedan će se baviti zdravstvenim aspektom, a drugi utjecajem koronavirusa na privredu

DOBOJ (AA) – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Republike Srpske razgovarali su danas o koronavirusu s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Na sastanak u Hotel Park u Doboj stigli su ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, predstavnici Brčko distrikta te premijeri entiteta Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić i šef Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić.

Nakon sastanka obratio se Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekavši kako su mjere koje su se dosad donosile, i dalje na snazi, ali će biti njihovih nadopunjavanja.

“Ono što smo zajednički konstatovali jest da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravlje građana BiH, ali isto tako i ukupan privredni život u BiH”, istakao je Tegeltija, dodajući kako su institucije na različitim nivoima u BiH odreagovale blagovremeno, tako da se, kako je rekao, epidemija koronavirusa u našoj zemlji nalazi pod kontrolom.

Na sastanku su donesene dvije odluke.

“Na prijedlog dva ministarstva zdravlja i Vlade RS-a, donesena je odluka da svi građani BiH, koji dolaze iz inostranstva, idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu 16. marta u 6.00 sati”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, navodeći kako se većina građana pridržava onoga što institucije nalažu, ali postoji određeni broj koji to ne radi.

Također, BiH će redukovati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati prolaz roba i građana kako bi se pojačala kontrola, ali i obezbijedilo prisustvo sanitarih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata.

“Druga odluka je uspostavljanje dva štaba koja će svakodnevno razmatrati situaciju i predlagati nadležnim institucijama ono što je potrebno za donošenje svakodnevnih mjera. Jedan štab će se baviti zdravstvenim aspektom. Drugi štab će tražiti rješenja kako bi se posljedice koronavirusa smanjile na ukupnu privrednu aktivnost u BiH”, zaključio je Tegeltija.

Kontrolu na graničnim prijelazima, odnosno rješenje za izolaciju izdavat će sanitarni inspektori koji se nalaze na graničnim prijelazima.

Slični članci

Back to top button