Balkan

Otvoren autoput koji spaja Kosovo i Severnu Makedoniju

Autoput "Arben Xhaferi", dug 65,5 kilometara, izgradila je tursko-američka kompanija "Bechtel-Enka". Projekat je koštao oko 700 miliona eura

ELEZOV HAN (AA) – Svečanom ceremonijom danas je otvorena poslednja deonica autoputa “Arben Xhaferi” na relaciji Priština – Elezov Han (Đeneral Janković), koji spaja Kosovo i Severnu Makedoniju.

Ceremoniji su pored najviših zvaničnika Prištine prisustvovali i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Duško Marković, predsednik Skupštine Severne Makedonije Talat Xhaferi, predstavnica američkog Stejt departmenta Susan Falatko, diplomate akreditovane na Kosovu, poslanici, ministri i građani.

Autoput “Arben Xhaferi”, dug 65,5 kilometara, izgradila je tursko-američka kompanija “Bechtel-Enka”. Radovi su trajali pet godina, a ceo projekat je koštao oko 700 miliona eura.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je na ceremoniji otvaranja autoputa, koji spaja Kosovo i Severnu Makedoniju kazao da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama zemlje i u skladu sa svrhom ovog projekta.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je izjavio da je autoput “Arben Xhaferi” od velikog značaja za Kosovo, ali i za region.

“Ako smo juče prošli ova iskustva u zapadnom svetu, danas imamo u novom Kosovu. Dakle, ovo je novo Kosovo, razvijeno Kosovo, moderno Kosovo, evropsko Kosovo”, rekao je Thaci.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će i njegova zemlja izgraditi uskoro svoj deo autoputa od graničnog prelaza Blace do Skoplja, koji će koštati oko 1,7 miliona eura.

“Autoput ‘Arber Xhaferi’ predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje – Priština prelaziti za 45 minuta”, kazao je Zaev.

Novi autoput se sastoji od 13 mostova, uključujući i najduži most u regionu, dužine 5,7 kilometara, visine 83 metara.

photo: AA

Slični članci

Back to top button