Balkan

Uskoro digitalni identitet za Crnogorce

Podgorica – U Crnoj Gori sljedeća godina biće prekretnica u razvoju elektronskih usluga, a digitalna transformacija obaveza je ne samo donosica odluka, već svih društvenih aktera, ocijenjeno je na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović ocijenila je da će sljedeća godina biti prekretnica u razvoju elektronskih usluga, jer se uvode elektronska identifikaciona dokumenata i uspostavlja digitalni identitet.

“Uspostavljanjem digitalnog identiteta više neće biti prepreka za pristup elektronskim uslugama”, kazala je Pribilović.

Ona je rekla da su pitanja unaprjeđenja elektronskih usluga i razvoja ICT sektora u vrhu liste prioriteta Vlade.

Pribilović je naglasila da je razvoj elektronskih servisa česta tema na sjednicama Vlade, jer izvršna vlast želi da ima više potpunih digitalnih servisa za potrebe građana i privrede.

“Apsurdno je da u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za statistiku, 98,5 odsto preduzeća koristi računare u poslovanju, a da država tim istim kompanijama ne omogući da barem ključne usluge pruži kroz potpuni digitalni servis”, navela je ona.

Prema riječima Pribilović, iako je značajno povećan broj usluga na portalu e-uprave i sada ih je 560, u Vladi nijesu zadovoljni stepenom njihove digitalizacije, jer je većina samo informativnog karaktera.

Ona je dodala da su na većem stepenu digitalizacije usluga Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za nekretnine i drugih organa.

Slični članci

Back to top button