Balkan

Povučeno priznanje Grajfu koji negira genocid u Srebrenici

BERLIN – Zaslužni istraživač Holokausta Gideon Grajf trebalo je da bude nagrađen nemačkim Saveznim krstom, ali je predlog povučen zbog toga što je predvodio komisiju o Srebrenici koja je zaključila da u tom gradu na istoku BiH nije počinjen genocid, objavio je Dojče vele .

Kako navodi DW, posle više nedelja ćutanja, Kabinet nemačkog predsednika obratio se pismima onima koji su se pobunili nakon što je jesenas objavljeno da predsednik Frank-Valter Štajnmajer namerava da dodeli državni orden za zasluge izraelskom istoričaru Gideonu Grajfu.

Kabinet predsednika objašnjava u pismu da mu orden – koji se zvanično zove Savezni krst za zasluge – neće biti dodeljen jer je doskorašnji ministar spoljnih poslova Hajko Mas povukao svoj predlog.

Zanimljivo je da pismo predsedničkog Kabineta nosi datum od 7. decembra, dakle dan pre nego što će biti imenovana nova vlada i time prestati mandat ministru Masu.

Predsednički kabinet je autentičnost tog pisma potvrdio i za Dojče vele, uz opasku da je to odluka Ministarstva spoljnih poslova a ne predsedničkog kabineta.

Odluka o povlačenju je verovatno doneta mnogo ranije, kada je u javnosti izbila rasprava o dodeli ordena Gideonu Grajfu, koji je predvodio komisiju Vlade Republike Srpske. Grajf je tada u intervjuima objasnio da ne vidi ništa sporno u izveštaju te komisije o događajima 1995. u Srebrenici i u zaključku komisije da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Grajfu je orden za zasluge trebalo da bude dodeljen na svečanosti sredinom novembra u nemačkoj ambasadi u Tel Avivu. Grajf je trebalo da bude odlikovan za izuzetne zasluge u istraživanju Holokausta i života nemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael – među kojima je i Grajfova porodica.

Ipak, to se nije desilo jer je, kako se sada zna, predlog ministra Masa povučen, zaključuje DW.

Dojče vele podseća da je izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf izjavio, povodom odluke prethodne nemačke vlade da opozove odlikovanje koje je trebalo da mu bude dodeljeno ove godine, da su kampanju protiv njega kao negatora genocida organizovale “organizacije Islamske braće” u Bosni i Hercegovini, kao i da je to kako je naveo, “crna mrlja” za Nemačku

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button