Balkan

Ubijen Alan Kožar

PODGORICA – U Grčkoj su ubijeni Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić, koje CDm imenuje kao vođe barske kriminalne grupe povezane sa Lukom Bojovićem i Filipom Koraćem. Regionalni mediji prvobitno su prenijeli da su ubijeni u Turskoj, ali se ispostavilo da ta informacija nije bila tačna.

Alan Kožar je slovio za vođu barske kriminalne grupe, koja je navodno bliska škaljarskom klanu, za kojim je Crna Gora raspisala crvenu međunarodnu potjernicu.

Kožar je odavno poznat crnogorskoj policiji i tužilaštvu.

Kožar je bio u zatvoru u Spužu do juna 2013. godine, gdje je odslužio kaznu od šest godina i deset mjeseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela Splendid u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Tada je Kožar uhapšen sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, a njih dvojica su poznati javnosti zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Uz Kožara, ubijen je Damir Hadžić iz Užica koga policija i mediji povezuju sa ubistvom Kotoranina Davorina Baltića, pripadnika kavačkog klana. Baltić je ubijen u centru Beograda 1. januara 2018. Zbog ovog ubistva crvena Interpoliova potjernica raspisana je za ubijenim Damirom Hadžićem.

Hadžić je porijeklom iz Užica, gdje je imao svoju organizovanu grupu i jako uporište. Izvori navode da je poznat po seriji visokorizičnih filmskih razbojništava skupocjenih radnji, juvelirnica i zlatara po Evropi (Pink Panteri).

Tokom aprila 2010. godine, Hadžić je uhapšen u Milanu, prilikom pokušaja oružane pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

Alan Kožar je poslednjih godina živeo pod velom misterije.

Ko je bio Alan Kožar, čovek za kojim je crnogorsko tužilaštvo raspisalo je crvenu poternicu zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg “kralja kocke”?

Alan Kožar je poreklom sa Bihora, na trokutu između Bijelog Polja, Berana i Rožaja. Otac mu je neko vreme radio u Nikšiću, a potom je sa porodicom otišao da živi u Bar.

Mediji su često navodili da Alan Kožar čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Luka Bojović je imao kontakte sa ljudima iz Bara, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio Luka Đurović koji je prije pet godina poginuo u saobraćajnom udesu u Kotoru. Nakon Đurovićeve smrti, vođstvo nad barskim klanom preuzeo je Alan Kožar.

U španskom gradu Malagi 2019. likvidiran još jedan Sandžaklija koji je živio u Baru i bio blizak prijatelj Alana Kožara. To je Zijad Nurković (24) koji je preminuo od posledica ranjavanja, a upucan je naočigled supruge i dvogodišnje ćerke.

Nurković je nakon što je pogođen u glavu prebačen u bolnicu, bio je na aparatima, ali je, uprkos angažovanju medicinskih radnika, preminuo.

photo: Dan

Slični članci

Back to top button