BalkanNovo

Plenković: Rezultat izbora za EP u Hrvatskoj za mene nije zadovoljavajuć

Mi smo pobijedili, falilo nam je 1.400 glasova za europski mandat. Bila je velika disperzija listi, kandidata, veliki broj listi na desnom spektru, rekao je hrvatski premijer

ZAGREB (AA) – Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je nekoliko razloga zbog kojih Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na izborima za Evropski parlament (EP) nije osvojila očekivanih pet mandata.

“Mi smo pobijedili, falilo nam je 1.400 glasova za europski mandat. Bila je velika disperzija listi, kandidata, veliki broj listi na desnom spektru”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako HDZ jako puno ulaže u europsku orijentaciju Hrvatske, puno više od ostalih političkih stranaka.

“Rezultat za mene osobno nije zadovoljavajući”, poručio je Plenković.

Analizirajući kretanja na domaćoj političkoj sceni, ocijenio je kako je došlo do grupiranja na krajnjoj desnici, no smatra kako ta opcija nema političku snagu i budućnost. Zbog objedinjavanja desnice, došlo je do mobiliziranja lijevih birača koji su glasove mahom dali najjačoj lijevoj političkoj opciji u Hrvatskoj, SDP-u, koji je, iako je osvojio nešto manje postotaka u glasovima birača, ostvario isti broj, četiri mandata u Europskom parlamentu, isto kao i vladajuća stranka.

Plenković je kritizirao kolege iz HDZ-a koji anonimno medijima plasiraju informacije sa zatvorene sjednice Predsjedništva stranke koja je jučer održana u sjedištu HDZ-a.

Kazao je kako se potpredsjednik HDZ-a Milian Brkić nije angažirao niti pridonio kampanji za izbore za EP.   

“Ako imate toliko udara na Vladu koji traju praktički mjesecima, od svih medijskih kuća nisam vidio niti jedan plus koji se nas tiče u toj kampanji, bili su samo napadi. Imate sindikalnu inicijativu, reangažiranje refrendumskih inicijativa, otvaranje pitanja imovine ministara…”, rekao je premijer.

Slični članci

Back to top button