Globus

Kako je Tramp ucijenio Saudijce

U jeku rusko-saudijskog rata cijenama nafte, predsjednik SAD je zaprijetio povlačenjem vojnika iz kraljevine. Prijetnja o prekidu 75-godišnjeg strateškog saveza bila je ključna u američkoj kampanji pritiska koja je dovela do istorijskog globalnog sporazuma o smanjenju snabdijevanja naftom, usljed pada potražnje u pandemiji koronavirusa - čime je Bijela kuća ostvarila diplomatsku pobjedu

Washington (Vijesti.me)–Dok su Sjedinjene Države vršile pritisak na Saudijsku Arabiju da prekine rat cijenama nafte sa Rusijom, predsjednik Donald Tramp je postavio ultimatum saudijskim liderima.

U telefonskom razgovoru 2. aprila, Tramp je rekao saudijskom princu Muhamedu bin Salmanu da, ukoliko Organizacija država izvoznica nafte (OPEK) ne počne da smanjuje proizvodnju nafte, on neće moći da spriječi poslanike da usvoje zakon o povlačenju američkih trupa iz kraljevine, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na upućene izvore.

Prijetnja o raskidanju 75-godišnjeg strateškog saveza, koja je tek sada objelodanjena, bila je ključna u američkoj kampanji pritiska koja je dovela do istorijskog globalnog sporazuma o smanjenju snabdijevanja naftom usljed pada potražnje u pandemiji koronavirusa – čime je Bijela kuća ostvarila diplomatsku pobjedu, piše Rojters, a prenose podgoričke Vijesti.

Tramp je prenio tu poruku princu prestolonasljedniku deset dana prije objave o smanjenju proizvodnje. De fakto lider kraljevine je bio toliko iznenađen prijetnjom da je naredio saradnicima da napuste prostoriju da bi razgovor nastavio nasamo, rekao je Rojtersu izvor koji je dobio informacije od visokih zvaničnika administracije.

Britanska agencija navodi da ovi napori pokazuju Trampovu jaku želju da zaštiti naftnu industriju SAD od istorijskog pada cijena dok su vlade širom svijeta zatvorile ekonomije da bi suzbile širenje virusa.

Jedan visoki američki zvaničnik je rekao Rojtersu da je administracija obavijestila saudijske lidere da ako ne smanje proizvodnju, “ne postoji način da spriječe Kongres da uvede restrikcije koje bi mogle dovesti do povlačenja snaga SAD. “Ta poruka, poslata preko različitih diplomatskih kanala, sažeto je glasila: “Mi branimo vašu industriju, dok vi našu uništavate”, rekao je pomenuti zvaničnik.

Rojters je u Bijeloj kući u srijedu veče pitao Trampa i to da li je saudijskom princu rekao da bi SAD mogle povući vojnike iz Saudijske Arabije.

“Nisam morao da mu kažem”, rekao je predsjednik SAD.

“Mislim da su on i predsjednik Putin, Vladimir Putin, veoma razumni. Znali su da imaju problem, i onda se ovo desilo”.

Nedjelju dana prije Trampovog telefonskog razgovora sa princom Muhamedom, američki republikanski senatori Kevin Kramer i Den Salivan su podnijeli predlog zakona o povlačenju trupa SAD, raketa “patriot” i antiraketnih sistema iz kraljevine ako Saudijska Arabija ne smanji proizvodnju nafte. U Rojtersovom specijalnom izvještaju piše da je ta inicijativa dobijala zamah jer su kongresmeni bili ljuti zbog saudijsko-ruskog rata cijenama u lošem trenutku. Kraljevina je odvrnula slavine u aprilu, kada su nabujale globalne zalihe sirove nafte, nakon što je Rusija odbila da dodatno smanji proizvodnju u skladu sa ranijim dogovorom OPEK-a o snabdijevanju.

Kramer, republikanski senator iz Dakote, rekao je za Rojters da je razgovarao sa Trampom o zakonu o povlačenju američke vojne zaštite iz Saudijske Arabije 30. marta, tri dana prije nego što je predsjednik nazvao princa Muhameda.

Na pitanje da li je Tramp poručio Saudijskoj Arabiji da bi mogla izgubiti vojnu podršku SAD, američki sekretar za energetiku Den Bruilet je rekao Rojtersu da predsjednik zadržava pravo da iskoristi sve instrumente kako bi zaštitio američke proizvođače, uključujući “našu podršku njihovim odbrambenim potrebama”.

Strateško partnerstvo datira iz 1945, kada se predsjednik Frenklin D. Ruzvelt sastao sa saudijskim kraljem Abdulom Azizom Ibn Saudom na krstarici mornarice “USS Kvinsi”. Njih dvojica su se dogovorili da SAD nude vojnu zaštitu u zamjenu za pristup saudijskim naftnim rezervama. Sjedinjene Države danas imaju oko tri hiljade vojnika u toj zemlji, a Peta flota Mornarice SAD štiti izvoz nafte iz tog regiona.

Slični članci

Back to top button