Globus

Snage umjerene sirijske opozicije preuzele kontrolu u strateški važnom idlibskom distriktu Saraqibu

Saraqib je strateški važan grad u kojem se spajaju autoputevi M4 i M5 koji povezuju velike sirijske gradove Latakiju, Halep, Hamu i Damask

IDLIB (AA) – Snage umjerene sirijske opozicije preuzele su kontrolu u strateški važnom distriktu Saraqib u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Nakon što su u ponedjeljak zauzeli periferiju al-Nayrab, snage umjerene sirijske opozicije sinoć su ušle u grad Saraqib.

Nakon cjelonoćnih žestokih sukoba kontrolu u gradu preuzele su opozicione snage, a snage lojalne režimu Bashara al-Assada povukle su se s tog područja.

Saraqib je strateški važan grad u kojem se spajaju autoputevi M4 i M5 koji povezuju velike sirijske gradove Latakiju, Halep, Hamu i Damask.

S druge strane, snage Assadovog režima su uz podršku ruskih zračnih snaga i proiranskih terorističkih grupa jutros zauzele više sela na južnoj periferiji provincije Idlib i južno od autoputa M4.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

Slični članci

Back to top button