Globus

U Ženevi završen prvi krug zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije

Poslije završenog prvog kruga zasjedanja u petak, Pedersen je u obraćanju novinarima kazao da je trodnevno zasjedanje bilo vrlo uspješno i konstruktivno

ŽENEVA (AA) – U švicarskoj Ženevi večeras je završen prvi krug zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije na kojem je tri dana razgovarano o sirijskoj budućnosti.

Prvo zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije počelo je srijedu, a sjednicu je otvorio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Geir Pedersen koji je tada kazao da predstavnici sirijskog režima i opozicije ovdje sjede licem u lice te da je ovo historijski momenat.

Poslije završenog prvog kruga zasjedanja u petak, Pedersen je u obraćanju novinarima kazao da je trodnevno zasjedanje bilo vrlo uspješno i konstruktivno.

“Nastavit ćemo zajedno s radom. Jedan manji odbor od 45 članova u ponedjeljak će održati sastanak. Dobili smo potvrdu onih koji će se pridružiti ovoj maloj grupi”, rekao je Pedersen, napominjući da je vrlo važno da se sastanci nastavljaju.

“Naravno, znamo da nakon 8,5 godina sukoba postoje duboke razlike, mnogo sumnji i nedostatak povjerenja. Ali činjenica je da je 150 Sirijaca sjedilo i razgovaralo jedni s drugima. Bilo je prilično impresivno razgovarati o agendi koju smo prethodno dogovorili za budućnost Sirije”, rekao je Pedersen.

Naglasio je također da je vrlo bitno da su postigli dogovor o formiranju Odbora za pisanje novog sirijskog Ustava, kojeg čini 45 osoba.

Ahmed Kuzbari, predstavnik sirijskog režima, kazao je novinarima da će sastanci Odbora za pisanje ustava, koji će početi u ponedjeljak, trajati sedam dana, a potom slijedi pauza od dvije sedmice.

“Sastanci su protekli u dobroj atmosferi”, kazao je Kuzbari, predlažući da se naredno zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije održi u Damasku.

Hadi Al Bahra, predstavnik opozicije u Ženevi, istakao je da je prvi krug zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije bio vrlo konstruktivan i pozitivan te da su svi prisutni iznijeli svoje mišljenje o budućnosti zemlje.

Naglasio je da će na sastancima Odbora za pisanje ustava biti razmatrani svi dosadašnji sirijski ustavi, počevši od 1920. godine, ali uključujući i Ustav iz 2012.

“Bit će donesen novi Ustav. Važno je da on osigura pravdu i slobodu”, rekao je Al Bahra, napominjući da će budući Ustav napisati Sirijci, a ne neko drugi.

“Ustav neće pisati stranci. Još nismo dobili nikakav nacrt”, dodao je Al Bahra te istakao da su određena i pravila prema kojima će djelovati članovi Odbora za pisanje Ustava.

“Rad na Ustavu će biti nastavljen u Ženevi. Nije moguće održati sastanke u Damasku zbog sigurnosnih razloga i opasnosti po članove opozicije”, kazao je predstavnik sirijske opozicije.

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji se vodi u Astani uz garancije Turske, Rusije i Irana. Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju sirijski režim, opoziciju i civilni sektor.

Komisija je sastavljena je od dva tijela. Prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja ustava. Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno s najmanje 75 posto glasova.

Slični članci

Back to top button