Globus

Kina drži manjine u kavezu

Ujgurska muslimanska manjina u pokrajini Xinjiang pod strogim je elektroničkim nadzorom, objavio je New York Times.

Američki list The New York Times otkriva u svom izvještaju kako je ujgurska manjina u pokrajini Xinjiang u zapadnoj Kini pod strogim elektroničkim nadzorom.

NYT opisuje ono sa čime se tamošnji muslimani suočavaju kao “virtuelni kavez” koji nadopunjuje program indoktrinacijskih kampova u Xinjiangu, u kojima vlasti drže više od milion Ujgura i drugih muslimana u pokušaju da ih pretvore u sekularne građane koji više nikada neće proturječiti vladajućoj Komunističkoj partiji.

Ovaj program pomaže vlastima u prepoznavanju osoba koje treba poslati u kampove za političku indoktrinaciju ili trebaju biti podvrgnuti istrazi, a zatim se stavljaju pod nadzor nakon puštanja na slobodu.

Istraživanje New York Timesa, koje se oslanja na dokumentaciju vlade i kompanija, kao i na intervjue s upućenim osobama iz branše, otkriva da je Kina zaista uvezala pokrajinu Xinjiang mrežom odvojenih nadzornih kamera, koristeći vojsku osoblja kako bi prisilila etničke manjine da prođu kroz program praćenja i prikupljanja informacija, dok istovremeno ignoriše Han Kineze koji su većina u državi i čine 36 odsto stanovnika ove pokrajine.

List navodi da je stručnjakinja za tehnologiju prezentirala način na koji funkcionira nadzorni sistem na velikom ekranu. Jednim klikom miša, objasnila je, policija može pratiti snimak uživo s bilo koje kamere i nadzirati bilo koga ko prolazi kroz jednu od hiljadu kontrolnih tačaka u gradu.

Tokom prezentacije, stručnjakinja je pokazala kako sistem može pronaći fotografije, kućnu adresu i identifikacijski broj osobe zaustavljene na kontrolnoj tački na autoputu.

Sistem zatim proučava milijarde zapisa i pokazuje pojedinosti vezane za obrazovanje te osobe, porodične veze, veze s ranijim slučajem i nedavnu posjetu hotelu ili internet kafiću.

Simulacija, predstavljena na sajmu industrije u Kini, ponudila je rijedak pogled na sistem nadzora koji se sada nalazi u gotovo u svakom kutku problematične regije Xinjiang.

Sistem nadzora koristi aplikaciju koja policijskim službenicima omogućuje da pritvore osobe pod sumnjom da su prestali koristiti pametne telefone, da su prestali koristiti glavna vrata prilikom ulaska ili izlaska iz kuće, ili da su tuđe automobile napunili gorivom.

Također, policija tu aplikaciju koristi na kontrolnim punktovima koji služe kao virtualne “ograde” u Xinjiangu. Ako je neko označen kao potencijalna prijetnja, sistem se može podesiti tako da se aktivira alarm svaki put kada ta osoba napušta kvart ili ulazi u neko javno mjesto, kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Američki list dodaje da kineski čelnici svake godine ulažu milijarde dolara u razvoj sistema nadzora nad stanovnicima Xinjianga, što ovu pokrajinu čini “inkubatorom” za sve nametljivije policijske sisteme koji bi se mogli proširiti širom zemlje i izvan nje.

Međunarodne grupe za ljudska prava dugo kritikuju Kinu zbog kampova u kojima se drži oko milion Ujgura.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman je tokom posjeti Kini stao u odbranu reedukacionih kampova za muslimane u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, zbog kojih međunarodne organizacije za ljudska prava već dugo vremena osuđuju Kinu.

„Kina ima pravo sprovoditi antiterorističke i deekstremizacijske mjere zbog svoje nacionalne sigurnosti“, rekao je Mohammed bin Salman.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button