Globus

Kriza uzdrmala Pariz ! Najveći štrajk u istoriji Franuske

U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će obezbjeđivati ulice glavnog grada Francuske, budući da se očekuju masovne demonstracije širom grada

PARIZ (AA) – U Francuskoj je danas počeo masovni štrajk kojim članovi skoro svih sindikata iz javnog sektora prekidaju rad i izlaze na proteste protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da revidira penzioni sistem.

Nakon protesta “žutih prsluka” koji su počeli prije godinu dana, uposlenici u brojnim sektorima u Francuskoj najavili su stupanje u štrajk na neodređeno vrijeme kao reakciju na reformu oko penzionisanja koju je pokrenula administracija Macrona.

U Parizu je raspoređeno 6.000 policajaca koji će obezbjeđivati ulice glavnog grada Francuske, budući da se očekuju masovne demonstracije širom grada.

Eiffelov toranj i Muzej Louvre upozorili su na moguće zatvaranje, hoteli su gotovo prazni, a mnogi turisti i gosti su otkazali svoj dolazak u jednu od najposjećenijih zemalja svijeta.

Štrajkom je najteže pogođen sektor saobraćaja, otkazano je 30 posto letova unutar zemlje, vozovi i autobusi i najveći dio pariške metro mreže jutros nisu saobraćali. U saopštenju iz kompanije za javni prijevoz SNCF navedeno je kako će u periodu od 5. do 8. decembra na snazi biti obustava prodaje karata.

Mnogi zaposleni u Parizu će raditi od kuće ili uzeti slobodan dan kako bi ga proveli s djecom, s obzirom na to da skoro 80 posto prosvjetnih radnika štrajkuje.

Očekuje se da će na stotine hiljada građana širom Francuske izaći na ulice, a u Parizu je planirano okupljanje na gradskoj željezničkoj stanici Gare de l’Est, odakle se će nastaviti kretati prema Trgu nacije. Zabranjeno je okupljanje na aveniji Champs-Elysees, oko predsjedničke palate, parlamenta i katedrale Notre Dame.

Predsjednik Emmanuel Macron je privremeno otkazao sve inostrane posjete kako bi se fokusirao na rješavanje problema koji će biti prouzrokovani današnjim štrajkom.

Lista preduzeća koja su stupila u štrajk je prilično duga, a među njima su kompanija koja vrši javni prijevoz unutar i u okolini Pariza RATP, francuska željeznica SNCF, aviokompanija Air France, kompanija Renault… Učešće u štrajku najavili su policajci, doktori, medicinari, uposlenici bolnica, studenti, uposlenici pošte, advokati, taksisti, vozači, uposlenici Hitne pomoći te uposlenici i službenici brojnih drugih preduzeća i kompanija.

Građani se bune protiv reforme penzija koja, za razliku od aktuelnog, predviđa univerzalni sistem penzija, odnosno ukidanje razlike između penzionisanja službenika i radnika, kao i privilegija koje imaju. Reforma također predviđa da se dob penzionisanja postepeno poveća sa 62 na 64 godine.

Francuzi su poznati kao nacija koja svoje zahtjeve i negodovanja iskazuje kroz štrajkove i proteste, a ova zemlja je i ranije bila poprište masovnih štrajkova. Jedan takav je održan 1995. godine, trajao je tri sedmice, a u zemlji je nastao potpuni kolaps. Pretpostavlja se da je današnji štrajk najveći nakon 1995. godine, a istovremeno i jedan od najvećih u historiji zemlje.

Slični članci

Back to top button