Globus

Gori u Izraelu nakon smjene ministra odbrane!

Kriza je dodatno podijelila Izrael, uvećavajući dugogodišnje i nerješive razlike koje razdvajaju zemlju od njenog osnivanja.

Izrael se suočio sa masovnim protestima tokom noći koje je organizovala opozicija, a protiv plana premijera Benjamina Netanyahua da reformiše pravosuđe na način da njegova vlada u buduće postavlja sudije i ima mogućnost da poništi odluke Vrhovnog suda.

Veliki otpor planu, u vidu masovnih demonstracija na kojima učestvuje stotine hiljada ljudi, uslijedio je samo nekoliko sati nakon Netanyahuove odluke da smijeni svog ministra odbrane, a nakon što je ministar izrazio protivljenje pravosudnoj reformi. Demonstranti su zapalili lomače na glavnom autoputu u Tel Avivu, zatvarajući taj i mnoge druge puteve širom zemlje.

Gnjev je u ponedjeljak ujutro dostigao tačku ključanja, pa su i univerziteti širom zemlje zatvorili svoja vrata u znak protesta. Očekivalo se i da će sindikati pozvati na generalni štrajk.

Razvoj događaja natjerao je predsjednika zemlje Isaaca Herzoga da zatraži hitno zaustavljanje reformi u pravosuđu.

Reforma, koji je pokrenuo Netanyahu, a kome se sudi za korupciju, kao i njegovi saveznici u najdesničarskoj vladi Izraela ikada, gurnula je Izrael u jednu od njegovih najgorih kriza.

Sve to je izazvalo kontinuirani i intenzivirajući pokret otpora u vidu protesta koji se proširio na gotovo sve sektore društva, uključujući vojsku, gdje rezervisti sve češće javno govore da neće služiti zemlji koja skreće prema autokratiji.

Kriza je dodatno podijelila Izrael, uvećavajući dugogodišnje i nerješive razlike koje razdvajaju zemlju od njenog osnivanja.

Demonstranti kažu da se bore za samu dušu nacije, videći reformu kao direktan izazov izraelskim demokratskim idealima. Vlada ih je označila kao anarhiste koji žele da sruše vladu.

Kriza je također bacila svjetlo na samog Netanyahua, izraelskog lidera s najdužim stažom, koliko je spreman učiniti kako bi održao vlast, čak i dok se bori protiv optužbi za korupciju.

Otpuštanje ministra odbrane u vrijeme pojačanih sigurnosnih prijetnji na Zapadnoj obali i drugdje, za mnoge je izgledalo kao posljednja kap koja je prelila čašu. Sve to je izazvalo novi talas protesta opozicije.

U ponedjeljak, dok se gasio žar sa lomača na autoputu, izraelski predsjednik Herzog pozvao je Netanyahua da odmah zaustavi izmjenu zakona u oblasti pravosuđa, pozivajući vladu da ostavi po strani političke nesuglasice za dobrobit nacije.

“Cijela nacija je obuzeta dubokom zabrinutošću. Naša sigurnost, ekonomija, društvo – sve je pod prijetnjom”, rekao je on.

Bivši premijer Naftali Benet, bivši saveznik koji je postao Netanyahuov rival, rekao je u ponedjeljak da je Izrael “u klizištu gdje gubi kontrolu”.

“Nismo bili u tako opasnoj situaciji 50 godina”, rekao je on za Radio Izraelske vojske.

Univerziteti širom zemlje rekli su da zatvaraju svoja vrata “do daljnjeg”. Očekivalo se da će krovna sindikalna grupa objaviti da se pridružuje demonstrantima i navodno je trebala najaviti generalni štrajk. Izraelski mediji izvještavaju da je advokat koji zastupa Netanyahua u njegovom suđenju za korupciju zaprijetio da će dati ostavku ako se reforma ne zaustavi.

Netanyahu je navodno proveo noć u konsultacijama i trebao je održati govor kasnije u ponedjeljak. Izraelski mediji rekli su da će on povući zakone, što se nije moglo biti potvrditi iz nezavisnih krugova.

Činilo se da je njegovo smjenjivanje ministra odbrane Yoava Gallanta signaliziralo da će premijer i njegovi saveznici ove sedmice nastaviti s planom za reformu, a odbor za pomicanje zakona sastao se kako je planirano u ponedjeljak.

Gallant je prvi visoki član vladajuće stranke Likud koji je govorio protiv reformi, rekavši da duboke podjele prijete da oslabe vojsku.

Netanyahuova vlada obećala je da će ove sedmice nastaviti parlamentarno glasanje o središnjem dijelu reforme- zakonu koji bi vladajućoj koaliciji dao konačnu riječ o svim imenovanjima sudija.

Takođe vlada nastoji da donese zakone koji bi parlamentu dali ovlašćenje da poništi odluke Vrhovnog suda i ograniči sudsko preispitivanje zakona.

Netanyahu i njegovi saveznici kažu da će plan uspostaviti ravnotežu između sudske i izvršne vlasti i obuzdati ono što oni vide kao intervencionistički sud sa liberalnim simpatijama.

Ali kritičari kažu da će zakoni ukloniti izraelski sistem balansa i ravnoteže i koncentrirati moć u rukama vladajuće koalicije. Kažu i da je Netanyahu, kome se sudi za korupciju, u sukobu interesa.

Slični članci

Back to top button