Globus

Iran započinje obogaćivanje uranijuma

Rohani najavio da će od nedelje Iran obogaćivati uranijum na više od 3,67 odsto, što je ograničenje po sporazumu iz 2015. godine.

TEHERAN – Iranske vlasti saopštile su da će danas početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu postignutom 2015. goodine.

„Iran će za nekoliko sati kad se reše neki tehnički detalji, početi da obogaćuje uranijum na nivo iznad 3,67 odsto”, izjavio je Behruz Kamalvandi, portparol iranske Organizacije za nuklearnu energiju ali nije naveo tačan procenat obogaćivanja.

Predsednik Irana Hasan Rohani najavio je da će od nedelje Iran obogaćivati uranijum na više od 3,67 odsto, što je ograničenje po sporazumu iz 2015. godine.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom programu.

Iranske vlasti obavezale su se prema sporazumu da će smanjiti svoj nuklearni program i neće proizvoditi atomsku bombu očekujući da će im biti ukinute međunarodne sankcije.

Današnja pretnja Irana je reakcija na američko odustajanje od tog sporazuma i ponovno uvođenja sankcija Iranu.

Slični članci

Back to top button