Globus

Turska: Privedeno deset osumnjičenih

Nakon četveromjesečne tajne istrage, tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje 29 osumnjičenih i to nakon saznanja da su u Ankaru stigle tri osumnjičene osobe koje rade kao službenici turskih ambasada u Rijadu, Berlinu i Parizu

ANKARA (AA) – Turska policija jutros je slobode lišila deset osoba od ukupno 29 za koje su izdati nalozi za privođenje u okviru istrage o terorističkoj organizaciji FETO, odnosno o njenim strukturama u Evropi, javlja Anadolija.

Istragu vodi Državno tužilaštvo u Ankari, a utvrđeno je da su i aktivni službenici turskog Ministarstva vanjskih poslova koristili ByLock, tajni sistem mobilne komunikacije koju su koristili teroristi FETO-a.

Tragom informacije o osumnjičenom licu E. S. koje slovi za “imama” FETO-a unutar turskog Ministarstva vanjskih poslova, tursko tužilaštvo je otkrilo da postoji i ByLock grupa “Pazarlamacilar” (trgovci), a potom i identificiralo sve osumnjičene.

Među osumnjičenim su službenici turskog Ministarstva vanjskih poslova u ambasadama u Rijadu, Berlinu, Parizu i drugim evropskim gradovima, uključujući i one koji su vraćeni u sjedište Ministarstva u Ankari.

Tužilaštvo je istragom utvrdilo i da jedno lice nastanjeno u Njemačkoj s dvojnim državljanstvom ima kontakt sa svim članovima ByLock grupe, a navodno se radi o šefu FETO-a za Evropu.

Nakon četveromjesečne tajne istrage, tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje 29 osumnjičenih i to nakon saznanja da su u Ankaru stigle tri osumnjičene osobe koje rade kao službenici turskih ambasada u Rijadu, Berlinu i Parizu.

Policija je u Ankari, Istanbulu i Bursi slobode lišila ukupno deset osumnjičenih lica, uključujući pet aktivnih službenika Ministarstva vanjskih poslova. Istraga o slučaju i dalje traje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Slični članci

Back to top button