Globus

Više od 270 migranata čeka sigurnu luku nakon spašavanja u Mediteranu

Španski humanitarni brod "Open Arms" spasio je 73 migranta kod libijske obale. Nevladina organizacija "Proactiva Open Arms" saopštila je u četvrtak da su među spašenim migrantima četiri žene, dva djeteta i 24 maloljetnika bez pratnje

MADRID (AA) – Evropske nevladine organizacije (NVO) traže sigurnu luku od zemalja članica Evropske unije (EU) za 276 neprijavljenih migranata koje su spasili u vodama Mediterana u posljednja četiri dana.

Nevladina organizacija pod nazivom “Humanitarno spašavanje”, koja je povezana sa ribarskom kompanijom “Aita Mari”, a koja djeluje u regiji Baskije u Španiji, objavila je da je jedan njen brod u Mediteranu sinoć spasio 78 neprijavljenih migranata.

Prema informacijama španske nevladine organizacije, među spašenima je šest žena i devetero djece i svi su dobrog zdravlja.

Posljednjom akcijom spašavanja, broj neprijavljenih migranata koje su spasile evropske nevladine organizacije u Mediteranu u posljednja četiri dana povećao se na 276.

Španski humanitarni brod “Open Arms” spasio je 73 migranta kod libijske obale. Nevladina organizacija “Proactiva Open Arms” saopštila je u četvrtak da su među spašenim migrantima četiri žene, dva djeteta i 24 maloljetnika bez pratnje.

Organizacija je saopštila da su migranti imali prostrijelne rane, traume i ozbiljnu hipotermiju.

Još jedan humanitarni brod “Ocean Viking” u srijedu je kod libijske obale spasio 30 ljudi sa čamca.

Španska nevladina organizacija pomaže migrantima i napominje da oni ne bi bili sigurni u slučaju povratka u Libiju.

Slični članci

Back to top button