Globus

Gaza nakon izraelskih napada: Ispod ruševina izvučeno tijelo bebe i njenih roditelja

MUSTAFA HABBUS – Muk, tuga i vapaji ožalošćenih Palestinaca dominantni su prizori iz devastiranih ulica Gaze koja je proteklog vikenda bila poprište izraelskih artiljerijskih i zračnih napada, javlja Agencija Anadolija (AA).

Jedna od meta zračnih napada izraelskih snaga bila je i zgrada u mjestu Sheikh Zayid u Beit Lahiyi u kojoj je ubijeno sedam osoba, uključujući i četveromjesečnu bebu.

Civilna zaštita je ispod ruševina izvukla tijela stradalnika, uključujući i bebu Maiyu Al-Hazali i njene roditelje Iman (30) i Ahmeda (31).

Stariji brat ubijenog Ahmeda Mahmud Al-Gazali za AA je kazao kako je riječima nemoguće opisati tugu koju osjeća nakon stradanja mlade tročlane porodice.

“Mirno su živjeli u ovom kraju, jer nema vojnih tačaka i nije postojala prijetnja da će doći do ovakvih napada. Moj brat nikada nije ima dodir s vojskom. U nedjelju me nazvao komšija i kazao kako je pogođena zgrada u kojoj živi moj brat. Odmah sam došao i još uvijek sam u šoku”, kazao je Al-Gazali.

Ističući kako je s nevjericom gledao na stravične prizore porušenih zgrada u kvartu, Al-Gazali je kazao kako se priključio lokalnim spasilačkim ekipama i pomagao im u izvlačenju stradalnika ispod ruševina.

“Tako sam saznao za pogibiju brata i njegove porodice. Prije dvije godine se oženio, nedavno je dobio bebu i imao je velike snove. Sve to se ugasilo nakon ovog što se desilo i što je zločin najteže vrste”, kazao je Al-Gazali.

On je također pozvao međunarodnu zajednicu da okonča pasivno promatranje patnje palestinskog naroda u Gazi i da im osigura slobodu i ljudska prava.

Mještanin Gaze ranjen u subotnjim izraelskim napadima Muhammed Musa za AA je kazao kako je sjedio s društvom u kvartu u trenutku kada se čuo veliki prasak.

“Bilo je to poput erupcije vulkana, jer je doslovno s neba padalo kamenje po nama. Gusti crni dim je bio svuda oko nas. Osjetio sam veliku bol i izgubio sam svijest”, kazao je Musa.

Musa se potom probudio u ruševinama i prevežen je u bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

U izraelskim napadima na Gazu proteklog vikenda ubijeno je najmanje 25 Palestinaca, među kojima su bile dvije trudnice i dvije bebe. Ranjeno je najmanje 150 osoba i srušene stotine stambenih jedinica.

Od posljedica raketa koje su iz Gaze ispaljene na Izrael poginule su četiri osobe, među kojima i jedan Palestinac.

Uz posredstvo Egipta i Ujedinjenih nacija Izrael i palestinske grupe su u ponedjeljak ujutro dogovorili primirje.

Slični članci

Back to top button