Globus

Španija će priznati Palestinu čak iako to ne učini Evropska unija!

U međuvremenu, gradsko vijeće Barselone u petak je odobrilo deklaraciju kojom se suspenduju odnosi s Izraelom dok ne dođe do trajnog primirja u Gazi i dok zemlja ne "poštuje osnovna prava palestinskog naroda".

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će Madrid jednostrano priznati nezavisnu palestinsku državu, čak i ako je takva odluka u suprotnosti s mišljenjem Evropske unije, jer je rekao da nedavni sporazum o taocima nije dovoljan i da je neophodan trajni prekid vatre.

“Mislim da je došao trenutak da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija i njene države članice, priznaju državu Palestinu”, rekao je Sanchez medijima tokom konferencije za novinare na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah u petak.

Sanchez je rekao da bi u idealnom slučaju priznanje došlo odjednom uz učešće najmanje nekoliko država članica.

“Ali ako to nije slučaj, naravno, Španija će sama donositi odluke”, rekao je novoizabrani španski premijer, koji je ranije obećao da je priznanje države Palestine prioritet za njegov predstojeći mandat.

Belgijski premijer Alexander De Croo pridružio se Sanchezu na njegovoj turneji po Izraelu, Palestini i Egiptu.

Rekao je da je prvi prioritet oslobađanje talaca koje drži Hamas i pomoć u ublažavanju humanitarne krize u Pojasu Gaze.

“Onda ćemo morati sjesti za stol i razgovarati o toj temi”, rekao je De Croo.

Sanchez je takođe rekao da trenutna pauza u Gazi nije dovoljna i da je potrebno trajno primirje.

U međuvremenu, gradsko vijeće Barselone u petak je odobrilo deklaraciju kojom se suspenduju odnosi s Izraelom dok ne dođe do trajnog primirja u Gazi i dok zemlja ne “poštuje osnovna prava palestinskog naroda”.

Ovo nije prvi put da Barselona prekida veze sa Izraelom.

U februaru 2023. godine, tadašnja gradonačelnica Ada Colau suspendovala je odnose grada sa Izraelom i sporazum o pobratimu sa Tel Avivom.

Međutim, tokom izbora ovog ljeta, Colau je izgubila poziciju od socijalističkog kandidata Jaumea Collbonija. U septembru je obnovio diplomatske veze sa Izraelom i sporazum o pobratimljenim gradovima sa Tel Avivom.

Deklaraciju u petak iznijela je Colauova krajnje ljevičarska stranka Barcelona en Comun, a podržale su je Collbonijeva Socijalistička partija i ljevičarska separatistička stranka ERC.

Deklaracija osuđuje sve napade na civilno stanovništvo, kako od strane Hamasa tako i od Izraela, kao i “svako kolektivno kažnjavanje, prisilno raseljavanje, sistematsko uništavanje domova i civilne infrastrukture, kao i blokadu energije, vode, hrane i medicinskih zaliha za stanovništvo Pojasa Gaze.”

Prema odobrenoj izjavi Barcelone, glavne prepreke dugotrajnom miru su “okupacija i kolonizacija palestinskih teritorija” i “uskraćivanje prava” ljudima.

Drugi visoki članovi španske nacionalne vlade, uključujući bivšeg ministra i sadašnjeg poslanika Ionea Belara, pozvali su zemlju da prekine veze s vladom Benjamina Netanyahua.

To nije stav Vlade. Naprotiv, španski premijer Pedro Sanchez otputovao je u četvrtak u Izrael i Palestinu kako bi se sastao sa svojim lokalnim kolegama.

Tamo je bio kritičan prema izraelskom odgovoru na napade 7. oktobra, nazvavši situaciju u Gazi “humanitarnom katastrofom”, pozivajući Izrael da “poštuje živote civila po svaku cijenu” i rekavši da je broj smrtnih slučajeva civila neprihvatljiv. Preko 14.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je u neprestanim izraelskim napadima, koji su također uništili civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, škole, izbjegličke kampove i domove, teškim kršenjem međunarodnog prava.

Belarra je rekao da Sanchezovo putovanje “izbjeljuje” Netanyahua i rekao da bi umjesto toga trebao biti u Briselu i lobirati da EU primijeni sankcije protiv Izraela na isti način na koji je blok učinio Rusiji nakon što je napala Ukrajinu.

Sanchez je rekao da je njegova misija da postavi temelje za mirovne pregovore.

Španija će poslati još humanitarne pomoći Egiptu za raseljene Palestince
Sanchez je također najavio da će Madrid poslati oko četiri tone humanitarne pomoći u Egipat za pomoć raseljenim Palestincima u Gazi.

Nakon njihovog sastanka, el-Sissi je na konferenciji za novinare rekao da Egipat isporučuje većinu humanitarne pomoći Palestincima i da međunarodna zajednica mora ponuditi više pomoći populaciji koja se bori.

“Nećemo zatvoriti Rafah”, insistirao je, misleći na jedini ulazak u opkoljeni pojas Gaze.

De Croo je također pozvao Izrael da otvori više ulaza u Gazu “jer nevini civili pate i potrebna im je pomoć”.

Trojica lidera su rekli da pozdravljaju humanitarnu pauzu u Gazi, koja je počela u petak ujutro, i pozvali Izrael da je učini trajnom.

Oni su također razgovarali o tome kako bi dugoročni mir mogao izgledati u Izraelu i Palestini, budući da je veći dio Sanchezove posjete fokusiran na uspostavljanje zamaha za međunarodnu mirovnu konferenciju koja vodi ka rješenju o dvije države.

Egipatski lider je podsjetio svoje evropske kolege da su mirovni pregovori propali 30 godina, pa “trebamo biti realni”.

On je sugerisao da međunarodna zajednica treba da preuzme uzde.

“Potrebno nam je međunarodno priznanje palestinske države, a UN moraju intervenirati. Kretanje u ovom smjeru odražavalo bi ozbiljnost međunarodne zajednice u postizanju mira u našoj regiji”, rekao je, objašnjavajući svoju ideju o demilitariziranoj palestinskoj državi s granice iz 1967. godine, potencijalno uz prisustvo međunarodnih snaga.

El-Sissi je također detaljno opisao kako su lideri govorili o uspostavljanju sigurnih zona širom pojasa Gaze. “Čak 50.000 domova je uništeno, a 100.000 oštećeno”, rekao je on, dodajući da je američki predsjednik Joe Biden čak podržao svoj stav o potrebi izbjegavanja prisilnog raseljavanja Palestinaca.

El-Sissi je zahvalio španskom i belgijskom lideru na njihovim “pozitivnim” stavovima o Gazi.

Španija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedavajućim Vijećem EU. U januaru će ta pozicija biti predata Belgiji.

izvor: Daily Sabah

Slični članci

Back to top button