Globus

Protest u Rimu protiv vakcina i propusnica

Građani uzvikuju da žive u "diktaturi i fašističkoj državi", viču "Sloboda, sloboda", a nose i lutke izbodene iglama.

Na trgu “Piazza del Popolo” u Rimu izbili su neredi tokom demonstracija u kojima je protiv “zelenih propusnica” učestvovalo desetak hiljada ljudi, javio je RTS.

Demonstranti su blokirali okolne ulice, a napadaju policijska vozila i pale baklje, pa je situcija i dalje napeta. Traže ostavke predsednika i premijera Italije, uzvikujući: “Ubice, ubice”, izveštava dopisnik RTS iz Rima.

Tokom protesta došlo je do sukoba sa policijom, koja je bacila suzavac i vodene bombe, na šta su građani odgovorili petardama i papirnim bombama. Demonstracijama prisustvuju građani iz cele Italije, kao i veliki broj kamiondžija koji su najavili da će zaustaviti saobraćaj, pa će prodavnice ostati bez namirnica.

Razlog protesta je vakcinacija protiv virusa kovid-19 i uvođenje “zelenih propusnica” koje od 15. oktobra postaju obavezne za sva radna mesta. Italija u ponedeljak otvara bioskope, pozorišta i muzeje sa 100 odsto kapaciteta i bez distance, zahvaljujući tome što ima 80 odsto vakcinisanih građana, kao i epidemiološkoj situaciji – na dnevnom nivou registruje se između 2.500 i 3.000 novozaraženih i maksimalno 50 preminulih. Situacija je napeta i u Milanu. Ovo je 12. protest pokreta No Vax i No Green pass, koji se okupljaju svake subote.

Slični članci

Back to top button