Globus

Pročitajte šta sadrži sporazum iz Vašingtona

Srbija otvara ambasadu u Jerusalimu. Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju. Kosovo i Izrael se međusobno priznaju.

Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum. Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su svako po jedan sporazum, koji su u velikoj meri isti, ali se razlikuju u poslednjoj tački.

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađivaće sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

– Autoput Mira
– Železnička veza između Prištine i Merdara
– Železnička veza između Niša i Prištine
– Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
– Dodatni bilateralni projekti.
– Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

Obe strane će međusobno priznati diplome i stručne uverenja.

Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom.

Obe strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

Obe strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obavezaće se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

Srbija i Kosovo za dekriminalizaciju homoseksualizma

Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.


Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

Srbija otvara ambasadu u Jerusalimu

Trump je izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji. Vučić je kazao da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed.

Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za nas bilo veoma važno -naglasio je Vučić.

Izaslanik predsjednika SAD Richard Grenell rekao je danas da “ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsjednik Trump pokušava uraditi jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mjesta u regionu, kao da mladim ljudima pružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane dio njihovog postojanja”.

Hoti je ocijenio je da je “ovo veliki korak naprijed“ koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dvije zemlje. Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Robert O’Brien poručio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja. Sporazum Srbije i Kosova obavezuje Beograd da ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim, javlja Faktor.ba.

Slični članci

Back to top button