Globus

Al-Mishri: Ujedinjeni Arapski Emirati spriječili postizanje primirja u Libiji

- Predsjednik Visokog državnog vijeća Libije Khalid al-Mishri je u obraćanju novinarima u Tripoliju iznio najvažnije detalje mirovnih pregovora o Libiji održanim 13. januara u ruskoj prijestolnici Moskvi

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Visokog državnog vijeća Libije Khalid al-Mishri je izjavio da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) bili prepreka postizanju primirja u Libiji.

Al-Mishri je u obraćanju novinarima u Tripoliju iznio najvažnije detalje mirovnih pregovora o Libiji održanim 13. januara u ruskoj prijestolnici Moskvi.

“Tokom razgovora o prekidu vatre, predstavnici nekih zaljevskih zemalja su također bili u delegaciji Haftarove strane. Jedan od tih predstavnika je bio otpravnik poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u Moskvi. Upravo on je bio jedan od razloga zašto nije bilo moguće postići sporazum o primirju u Libiji”, kazao je Al-Mishri.

Istakao je da je ruski prijedlog o prekidu vatre pripremljen na način da ga agresor, odnosno Haftarove snage, prihvati, ali se to na kraju ipak nije dogodilo.

Delegacije Turske i Rusije u ponedjeljak su u Moskvi održale sastanke sa sukobljenim stranama u Libiji.

Turska delegacija je s čelnikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayezom al-Sarrajem i čelnikom Visokog državnog vijeća Khalidom al-Mishrijem usaglasila tekst dogovora. Ruska delegacija je pokušala postići dogovor s Haftarom i predsjednikom Predstavničke skupštine sa sjedištem u Tobruku Akileom Salihom.

Međutim, Haftar nije potpisao dogovor i jučer u ranim jutarnjim satima napustio je Moskvu.

Slični članci

Back to top button