Globus

U ranim jutarnjim satima sahranjen preminuli egipatski predsjednik Muhamed Mursi

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mursi sahranjen je uz pojačane mjere sigurnosti i u prisustvu porodice

KAIRO (AA) – Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhammed Mursi sahranjen je jutros u pet sati po lokalnom vremenu u Kairu.

Sahrana je održana u mjestu Nast, istočno od centra Kaira, uz maksimalne mjere sigurnosti, a prisustvovali su joj članovi Mursijeve porodice i njegovi advokati.

Mursi je sahranjen na groblju u kojem su sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanskog bratstva.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je jučer u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Mursiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”. Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Izrazi saučešća

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je izraze sućuti porodici preminulog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

“Sa žalošću sam primio vijest o naprasnoj smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija. U svoje lično ime upućujem izraze sućuti njegovoj porodici i egipatskom narodu. Mursi je najprije izgubio slobodu, a sada i život u borbi za slobodu egipatskog naroda. Neka je rahmet njegovoj duši”, poručio je Izetbegović u objavi putem društvenih mreža.

Uz poštovanje velikog egipatskog naroda, Iran povodom smrti Muhameda Mursija upućuje riječi saučešća narodu, porodici i njegovim prijateljima. Molimo Boga da na njega spusti svoju milost, a njegovim najbližima podari sabur, navedeno je u pisanoj izjavi Abbasa Mousavija, glasnogovornika iranskog MVP-a.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je istakao da je Mursi izabran demokratskim putem ali da je 2013. godine svrgnut krvavim državnim udarom.

“ Mursi je šehid koji je umro boreći se za svoje ideje“ , kazao je Erdogan.

U mnogim džamijama u svijetu, između ostalih i u al-Aksi, danas je klanjana dženaza-namaz u odsustvu za Mohameda Morsija.

Slični članci

Back to top button