Globus

NYT: Trump od odluke o napadu na Iran odustao u posljednjem trenutku

”Trump odobrio zračni napad na Iran, ali odustao u posljednjem trenutku“, naslov je vijesti ”New York Timesa”

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump jučer je odobrio zračni napad na Iran, ali nedugo zatim odustao je od te odluke, tvrdi američki list ”New York Times”(NYT),.

NYT je, pozivajući se na izjave neimenovanih visokopozicioniranih zvaničnika, javio kako je Trump od odluke o napadu na Iran, odustao u posljednjem trenutku.

”Trump odobrio zračni napad na Iran, ali odustao u posljednjem trenutku“, naslov je vijesti NYT-a.

Navodi se kako su američki vojni i diplomatski zvaničnici očekivali da će do 19 sati po lokalnom vremenu u SAD-u, biti pogođeni pojedini radarski i raketni sistemi Irana, ali da do toga nije došlo jer je Trump odustao u posljednjem trenutku.

Bijela kuća i Pentagon nisu objavili nikakvo saopćenje u vezi s ovim navodima.

Podsjećamo, Revolucionarna garda Irana saopćila je u četvrtak da je srušila izviđački dron Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U saopćenju je navedeno da je bespilotna letjelica tipa RQ-4 Global Hawk srušena nakon što je ušla u iranski zračni prostor na jugu te zemlje.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je zvanični Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

Trump je nakon toga poručio kako je Iran napravio veliku grešku i da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Slični članci

Back to top button