Globus

Bez proterivanja ambasadora

ANKARA ( FoNet) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan večeras je saopštio da je odustao od pretnje da će proterati ambasadore 10 zapadnih zemalja, zbog njihove podrške jednom aktivisti koji se nalazi u zatvoru, i na taj način je izbegnuta velika diplomatska kriza.

“Verujemo da će ti ambasadori, koji su izrazili posvećenost članu 41 Bečke konvencije, ubuduće biti mnogo oprezniji u svojim komentarima”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju posle tročasovne sednice Vlade u Ankari, prenosi AP.

Sporni ambasadori, među kojima su američki, nemački i francuski, prošle nedelje su pozvali na oslobađanje Osmana Kavale, koji se nalazi u zatvoru već četiri godine čekajući suđenje po optužbama za koje mnogi smatraju da su neutemeljene.

Tom apelu su se pridružili ambasadori Holandije, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške i Novog Zelanda.

Za vreme današnje sednice Vlade Turske, američki ambasador u Ankari je na svom tviter nalogu napisao da “će raditi u skladu sa članom 41”, koji nalaže diplomatama da poštuju zakone zemlje u kojoj rade i da se ne mešaju u unutrašnje stvari. Odmah potom, iste poruke objavilo je i ostalih devet ambasadora.

Pozivajući se na izvore iz predsednikovog kabineta, agencija Anadolija je prenela da je Erdogan te poruke “primio veoma pozitivno”.

“Oni koji su u prošlosti našu zemlju oblikovali kako su želeli, sada su u panici kada smo počeli da iznosimo sopstvene stavove”, rekao je večeras Erdogan.

Prema njegovim rečima, apel ambasadora predstavljao je direktan napad na tursko pravosuđe i suverenitet države.

“Nikada nam namera nije bila da stvaramo krizu, već da zaštitimo čast naše zemlje, a svako ko ne poštuje našu nezavisnost i osećanja našeg naroda ne može boraviti u ovoj državi, bez obzira na funkciju koju ima”, poručio je Erdogan.

Slični članci

Back to top button