Globus

Erdogan: Današnji svijet licemjerno posmatra zlostavljanje i ubijanje žena

- Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je podsjetio na brutalni rat u Siriji, napominjući kako veliki broj žrtava u toj zemlji čine žene i djeca

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, izjavio da je današnji svijet licemjeran jer samo nijemo posmatra teškoće, zlostavljanje i ubijanje žena širom svijeta.

“To je pravo licemjerje kada svijet sa svom svojom bezdušnom savješću slavi 8. mart, Međunarodni dan žena”, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji u Istanbulu održanoj povodom Međunarodnog dana žena.

“Od prvog čovjeka, polovinu čovječanstva su činili muškarci, a polovinu žene. Da uklonite bilo koga od ovo dvoje ne bi ostalo ništa od čovječanstva”, kazao je Erdogan te dodao da poštovanje i ljubav prema majkama, suprugama, sestrama, kćerkama i drugim ženama ustvari predstavljaju ljubav prema cijelom čovječanstvu.

Podsjetio je i na brutalni rat u Siriji, napominjući kako veliki broj žrtava u toj zemlji čine žene i djeca.

“Iako je u Siriji poginulo gotovo milion ljudi, od kojih značajan dio čine žene i djeca, nismo vidjeli, čuli i ne znamo da je neko na snažan način skrenuo pažnju na ovo pitanje”, rekao je Erdogan, dodajući kako su i u Idlibu stradali mnogi nevini civili.

“Dok sve to gledamo i dok se naša srca raspadaju, svijet nažalost ostaje nijem na sve ovo. Zar žene i dječica ne trpe najviše među izbjeglicama koje kopnom i morem pokušavaju preći u Evropu?”, kazao je turski predsjednik te se zapitao šta Zapad radi kako bi pomogao tim ljudima.

“Da li Zapad duša zaboli zbog svega ovog? Ne. Čujemo li glas Zapada? Ne. Trebamo sumnjati u humanost onih koje srce i duša ne zabole i savjest im ne proradi pred ovim tužnim scenama. Ja već sumnjam u njih. Nažalost, danas je veći dio svijeta okrenuo leđa i samo nijemo posmatra sve ovo radi očuvanja vlastite udobnosti i napretka”, rekao je Erdogan.

Slični članci

Back to top button