Globus

Saudijska Arabija od Kine kupuje medicinski materijal vrijednosti 265,3 miliona dolara

- Ugovorom je navedeno da će Kina, između ostalog, Saudijskoj Arabiji poslati devet miliona testnih kompleta, kao i drugi medicinski materijal. Također, izgradit će šest laboratorija od kojih će jedna biti mobilna i koja će biti u mogućnosti obavljati 10 hiljada testova dnevno

RIJAD (AA) – Vlada Saudijske Arabije potvrdila je da će od Kine kupiti medicinske potrepštine za dijagnosticiranje novog koronavirusa u vrijednosti od oko 265,3 miliona dolara.

Saudijska novinska agencija SPA objavila je da su vlasti Rijada i Pekinga potpisale ugovor o medicinskim potrepštinama u vrijednosti od oko 265,3 miliona dolara.

Ugovorom je navedeno da će Kina, između ostalog, Saudijskoj Arabiji poslati devet miliona testnih kompleta, kao i drugi medicinski materijal. Također, izgradit će šest laboratorija od kojih će jedna biti mobilna i koja će biti u mogućnosti obavljati 10 hiljada testova dnevno.

Dogovoreno je i da se pošalje grupa od 500 stručnjaka i tehničara koji će raditi testove ali i za to obučavati zdravstvene radnike Saudijske Arabije.

SPA je navela da je vlast Rijada prethodno kupila testne komplete iz SAD-a, Švicarske i Južne Koreje, a cilj je da se nabavi 14,5 miliona testova.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, u Saudijskoj Arabiji novim koronavirusom su zaražene 17.522 osobe, a preminulo je 139.

Slični članci

Back to top button