Globus

Evropska unija izrazila zabrinutost zbog iranskog kršenja nuklearnog sporazuma

Visoka predstavnica EU i ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije su duboko zabrinuti zbog aktivnosti Irana koje su u suprotnosti s Sveobuhvatnim zajedničkim akcionim planom, navedeno je u izjavi

BRISEL (AA) – Evropska unija (EU), Francuska, Njemačka i Velika Britanija izrazile su “duboku zabrinutost” zbog iranskih aktivnosti kršenja nuklearnog sporazuma. 

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian, ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas i britanski šef diplomatije Jeremy Hunt uputili su zajedničku pisanu izjavu u vezi s, kako je istaknuto, iranskim kršenjem nuklearnog sporazuma. 

“Visoka predstavnica EU i ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije su duboko zabrinuti zbog aktivnosti Irana koje su u suprotnosti s Sveobuhvatnim zajedničkim akcionim planom”, navedeno je u izjavi. 

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navode kako iranska količina obogaćenog urana premašuje zalihe dopuštene u skladu s nuklearnim sporazumom, te kako bi ova zemlja sve svoje aktivnosti na tom planu trebala hitno obustaviti. 

Naglašeno je također, kako je neophodan i hitno održavanje sastanka Zajedničke komisije za nuklearni sporazum. 

Slični članci

Back to top button