Globus

Khashoggijeva verenica pita: Zašto princ Bin Salman šuti o izvještaju UN-a

Cengiz je kazala da princ Bin Salman šuti o izvještaju možda zato što se boji da bi dalja istraga mogla objelodaniti dokaze o njegovoj umiješanosti u brutalno ubistvo novinara Khashoggija

ŽENEVA (AA) – Verenica ubijenog novinara Jamala Khashoggija Hatice Cengiz upozorila je na indikativnu važnost činjenice da saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman nije komentirao sadržaj izvještaja kojeg je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard objavila i u kojem se navodi da postoje kredibilni dokazi koji nalažu provedbu dodatne istrage o umiješanosti saudijskih zvaničnika, uključujući i samog princa Bin Salmana.

Cengiz je doputovala u Ženevu kako bi prisustvovala 41. sesiji Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC), a u razgovoru s novinarom AA istakla je kako je izvještaj izvjestiteljce Callamard uzdrmao Vijeće u Ženevi i cijelu svjetsku javnost i to u mjeri da je i sama autorica iznenađena pažnjom koju je privukla.

Novinar Jamal Khashggi ubijen je 2. oktrobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a izvjestiteljica Callamard je u nedavnom izvještaju navela da postoje dokazi koji ukazuju da se radilo o vansudskom pogubljenju i torturi, kao i dokazi koji ukazuju na direktnu umiješanost visokih saudijskih dužnosnika, uključujući i prestolonasljednika Bin Salmana.

“Princ Bin Salman nije komentarisao izvještaj u kojem se pominje i njegovo ime. To može ukazivati na mogućnost da neko ipak posjeduje dokaze o njegovoj umiješanost“, kazala je Cengiz.

Cengiz je dalje kazala da princ Bin Salman šuti o izvještaju možda zato što se boji da bi dalja istraga mogla otkriti dokaze o njegovoj umiješanosti u brutalno ubistvo i uništavanje Khashoggijevih posmrtnih ostataka.

“Nema smisla da nije dao niti jedan komentar na izvještaj u kojem se direktno pominje. Treba postaviti pitanje zašto je to tako“, kazala je Cengiz.

Callmard je u izvještaju pozvala UN da provede istragu o Khashoggijevom ubistvu, a Cengiz tvrdi da je to poziv generalnom sekretaru Antoniu Guterresu koji se nalazi na najvišoj funkciji sa koje je moguće pokrenuti takve stvari.

Ona je pozvala i Veliku Britaniju, Kanadu, Norvešku i druge zemlje Zapada da podrže inicijativu za provedbu istrage, a kao argument za to je kazala da je istraga koju provodi Saudijska Arabija izgubila legitimitet i da će vjerovatno štititi ubice.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Cengiz je kazala da proživljava pravu emotivnu traumu jer ne zna gdje su Khashoggijevi posmrtni ostaci.

“Još uvijek se pitam šta su učinili s njegovim tijelom, a ponekad pomislim i da li postoji mogućnost da je on još živ“, kazala je Cengiz.

Ona je također, kazala da joj se stravične stvari motaju po glavi i da stalno razmišlja da li su ubice uništile Khashoggijevo tijelo ili su uradili nešto drugo.

Slični članci

Back to top button