Politika

Nova pomoć EU medijima u Srbiji od 2,4 miliona evra

Šef evropske delegacije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU želi da dodatno pomogne medijima u Srbiji iznosom od 2,4 miliona evra.

Fabrici je naglasio da je to važna inicijativa kako bi nastavili rad i podršku koju pružaju medijima i medijskoj zajednici u Srbiji.

“Situacija je izuzetno komplikovana za medije i upravo zato kao EU želimo da izađemo i dodatno pomognemo medije”, naglasio je Fabrici.

Kako je naveo, fokus EU, kada je reč o medijima, je na obezbeđivanju ambijenta za slobodno izražavanja, te da je to dugoročni cilj.

“Pokrećemo bespovratna sredstava od 2,4 miliona evra pomoći. Evropski fond za demokratiju se pridružuje u realizaciji ove iniciative”, dodao je Fabrici i kazao da je reč o inicijativi koja nudi inovativna i fleksibilna rešenja.

“Nadam se da će ova inicijativa i podrška privući pravu pažnju medija da iskoristite ovaj projekat kako bi se posledice kovida što više umanjile i kako bi medijsko okruženje osnažilo, bilo nezavisnije i profesionalnije”, kazao je Fabrici.

Podsetio da je na početku godine u Srbiji usvojena medijska strategija uz učešće medija, novinarskih udruženja i definisani posebni ciljevi – pluralizam, ekonomska stabilnost, bezbednost novinara, vlasništvo medija, transparentnost, samoreguliacija.

“Ako se to realizuje i sprovede to će uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta, što je i ključni instrument za pristupanje EU”, istakao je Fabrici.

Kada je reč o posledicama kovid pandemija na medije, primetio je da su tom situacijom najviše pogođeni štampani i male medijske kuće.

Slični članci

Back to top button