Politika

Zukorlić: pravno nasilje nad BNV počelo je 2010.

BNV godišnje dobija oko 360 hiljada eura.

NOVI PAZAR – Komentarišući aktulenu krizu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i sukob Sulejmana Ugljanina i Esada Džudža, Muamer Zukorlić, lider Matice bošnjačke koja takođe ima vijećnike u BNV, rekao je da treba prvo raščistiti odnose unutar Ugljaninove grupe.

„Mislim da se u toj grupaciji lome koplja najviše oko budžetskih sredstava koja dobija BNV. Ovo je pred raspletom, jer pravno nasilje nad BNV-om počelo je još 2010. i sada treba da se okonča, da se BNV vrati Bošnjacima i ulozi koja mu je namijenjena, bez frakcijskih, partijskih i korupcionaških interesa”, rekao je Zukorlić.

Inače, 27. juna ističe rok od šest mjeseci od održavanja posljednje sjednice savjeta Bošnjaka. Ukoliko do tada ne bude održana, biće uvedene privremene mjere.

Od 2010. do 2014. odlukom vlasti Borisa Tadića i Svetozara Čiplića, BNV je funkcionisalo kao tehničko vijeće bez izbornog legitimiteta.

Uoči konstitutivne sjednice promijenja su pravila o potrebnom broju vijećnika, a falsifikovana je i ostavka jednog vijećnika što policija tada nije istraživala i falsifikat nije dobio epilog na sudu.

BNV godišnje dobija oko 360 hiljada eura. Od osnivanja 6. septembra 2003. do danas kroz BNV je prošlo oko pet miliona eura.

Slični članci

Back to top button