Politika

Apel Fehratovića: Svi Bošnjaci da se popišu

Poseban poziv Bošnjacima u dijaspori da ne zanemare obavezu popisa.

NOVI PAZAR – Popis stanovništva u oktobru odlučit će o mnogim bitnim stvarima za narednu dekadu. Manjinska prava manjinskih naroda umnogome su povezana s njihovim brojčanim stanjem.

–Imamo situaciju da Bošnjaka ima i izvan Sandžaka. Treba ohrabriti one Bošnjake i u Vojvodini, Beogradu i okolini, Mačvanskom kraju, Šabac, Mali Zvornik, Loznica, Krupanj, i širom Republike Srbije da se slobodno, bez strahova, izjasne šta su oni u nacionalnom smislu. Da su Bošnjaci, kaže za Sanapress dr. Jahja Fehratović predsjednik Matice bošnjačke i narodni poslanik.

U Srbiji su tradicionalno, autohtono muslimani pored Bošnjaka i Albanci, dobar dio Roma, Egipćana, Aškalija. Međutim, ističe da dobar dio geografskih odrednica pokušavaju vještački izgraditi da pripadaju nekoj posebnoj naciji.

–Mislim na Gorance koji su u suštini Bošnjaci, bošnjačkog roda ali su isto tako stoprocentno muslimani.

Popis je prilika da se iskoriste prava zagarantovana i Ustavom.

–Od toga koliko ima postotka određenog naroda na određenom području i brojka zaposlenih preslikava se na javne institucije, državnog, republičkog ili lokalnog nivoa. Sve ovo uvjetovano je s tim koliko nas ima u ovoj državi.

I to je samo jedan od primjera pored izdvajnja iz budžeta nacionalnim zajednicama i mnogih drugih usko povezanih. Vrlo je bitno i ostvarivanje prava na maternjem jeziku

–Apsolutna je diskriminacija da Javni servis RTS nema Redakciju na bosanskom jeziku kao što RTV Vojvodine ima redakciju i programe na skoro svim jezicima nacionalnih zajednica i građana Republike Srbije i AP Vojvodina

Apel i za Bošnjake u dijaspori da insistiraju na popisu jer će tako pomoći u ostvarenju prava koje Bošnjacima na ovim prostorima pripadaju kako bi se što prije napravio ambijent pozitivnog ekonomskog poslovanja koji će i njima omogućiti da svoj kapital ovdje jačaju.

izvor: sandžakpress

Slični članci

Back to top button