Globus

HRW: Dešavanja u Sheikh Jarrahu potvrđuju stvarnost apartheida

Planirane operacije iseljavanja iz Sheikh Jarraha potvrđuje realnost da su milioni Palestinaca izloženi apartheidu, naveo je Omar Shakir, direktor HRW-og Odjela za Izrael i Palestinu na Twitteru

Ramallah – Planirano iseljavanje Palestinaca iz Sheikh Jarraha, u okupiranom istočnom Al-Qudsu potvrđuje stvarnost apartheida s kojim se suočavaju milioni Palestinaca, navodi Human Rights Watch, javlja sajt Anadolu Agency (AA).

Omar Shakir, direktor HRW-og Odjela za Izrael i Palestinu na Twitteru je napisao kako u Izraelu i Palestini dolazi do značajnih tenzija i kršenja ljudskih prava.

Dodao je kako prate iseljavanja koja izraelske vlasti provode u naselju Sheikh Jarrah.

”Planirane operacije iseljavanja iz Sheikh Jarraha potvrđuje realnost da su milioni Palestinaca izloženi apartheidu”, naveo je Shakir.

Dodao je kako izraelske vlasti pozivajući se na zakon koji omogućava Jevrejima zauzimanje palestinskih kuća, nastoje iseliti Palestince u Sheikh Jarrahu.

Zvaničnik HRW-a osvrnuo se i na prekomjernu upotrebu sile koju okupatorske snage pokazuju nad palestinskim demonstrantima u Al-Aksi i njenoj okolini.

Izrazio je i zabrinutost što su ubijeni mnogi Palestinci.

Pozvao je na prekid prakse nekažnjavanja zbog ozbiljnih kršenja prava, te pokretanje istrage i procesuiranje odgovornih.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button