Zabava & Moda

Kaliopi, miljenica publike

Najviše volim kada sjednem u auto i vozim bez cilja, rekla je Kaliopi.

Makedonska i balkanska pjevačica Kaliopi uvijek potvrđuje da je miljenica publike svih generacija. Prepoznatljiva po specifičnom glasu, muzičku karijeru započela je kao pjevačica grupe Kaliopi sa svojim bivšim suprugom Romeom Grillom, da bi ubrzo numerama osvojila balkansku pop scenu.

Makedoniju je predstavljala dva puta na Eurosongu, 2012. u Bakuu pjesmom Crno i belo te 2016. u Stokholmu baladom Dona.

Sin je Vaša svijetla tačka i najveći kritičar. Koliko Vas je obogatilo i promijenilo materinstvo?

Materinstvo me je oplemenilo, obogatilo novom snagom i još većom željom da uspijem u onome što najviše volim. I do dana današnjeg to radim, a moja svijetla tačka je sin koji se ponosi mnome i, naravno, ocem.

Bivši suprug Romeo autor je većine Vaših pjesama. Često ga pominjete na koncertima i stiče se utisak da na neki način poručujete publici i koliko je važno ostati u prijateljskim odnosima s nekim ko je bio dio Vašeg života?

Romeo je zauvijek moj muzičko-životni partner. Napisao je moje najveće hitove, razumije mene i publiku, gleda na nas kao cjelinu i zato nam daje najbolje od sebe, pjesme koje život znače! Pa kako ga ne pomenuti (smijeh)?! Publika to pozdravlja i prihvata jer je svjesna iskrenosti tog čina. Ona se prikloni toj igri i na koncertima postaje saučesnik u mojim slatkim egzibicijama. Dijelim nesebično sve sa svojom publikom, i muziku, i sebe, pa i Romea (smijeh).

Šta ste naučili od Romea, a šta od “tereta” života za koji često kažete da umije da bude lijep?

Od Romea sam naučila kako ukrotiti brzopletost izazvanu emocijama i dati prednost umjerenosti osviješćenu razumom i “dubokim disanjem”. To me danas štiti od same sebe i od drugih, a životni teret postaje lakši za nošenje.

Njegujete prijateljstva. Da podsjetimo naše čitaoce da su Vaši dragi prijatelji bili izuzetni pjevači i ljudi, Toše Proeski i Esma Redžepova.

Nikad prežaljeni prijatelji. Dvije legende… Svaka posebna, velika i svijetla na svoj način. Mnoge uspomene me za njih vežu i zahvalna sam za svaku od tih uspomena.

Izgledate odlično, zračite pozitivno, plijenite osmijehom. Šta radite i kako čuvate ljepotu i vraćate energiju kad naiđu neki loši dani?

Hvala. Znate, niko od nas nije pošteđen loših dana i teških trenutaka. I zato, kad mi je najteže, odmah pomislim na to da se u tom trenutku nekome negdje, na drugom kraju svijeta događa nešto mnogo teže nego što je problem s kojim se sama suočavam. Tada moja težina izgubi na “kilaži” i postane podnošljivija. Ponekad, kada sagledam tuđe, čak se i postidim svojih problema. Zato kažem, moja hrabrost i radost u duhu koji me nosi kroz vrijeme moj su opstanak, a muzika i publika su moj eliksir mladosti.

Imate lijep pogled na život, mnogo toga opraštate, a šta, ipak, ne biste mogli oprostiti?

Nasilje nad djecom. To ne bih mogla oprostiti. Nikad!

Imate li hobi i čime se bavite u slobodno vrijeme?

Fotografija je moja velika ljubav, a volim i da igram tenis, da se družim s prijateljima i porodicom. Volim da kuvam, da odgledam dobar film, da pročitam dobru knjigu i da pišem… Ali, najviše volim kada sjednem u auto i vozim bez cilja, onda osjetim neki neobjašnjiv osjećaj slobode.

Slični članci

Back to top button