Društvo

Iz Sarajeva krenuo “Marš mira”

Desetine učesnika iz Sarajeva prijavilo se za put dug više od 270 kilometara, koji se prepješači u spomen na hiljade Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi došli do slobodne teritorije i pronašli spas u Tuzli. Ostatak grupe, pridružiće se “Maršu mira” u Nezuku

SARAJEVO (AA) – Ispred Spomenika šehidima i palim borcima Armije RBiH na Dolac Malti u Sarajevu jutros je iza osam sati krenula kolona od 33 učesnika pohoda “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Potočari 2019”.

Pohod iz Sarajeva osmu godinu organizuje Sindikat BH Telecoma i Jedinstvena boračka organizacija BH Telecoma, u saradnji sa Udruženjem građana “Svjedoci svog vremena” s ciljem obilježavanja godišnjice zločina genocida u Srebrenici i njenoj okolini, te odavanja počasti žrtvama.

Desetine učesnika iz Sarajeva prijavilo se za put dug više od 270 kilometara, koji se prepješači u spomen na hiljade Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi došli do slobodne teritorije i pronašli spas u Tuzli. Ostatak grupe, pridružiće se “Maršu mira” u Nezuku.

Muhamed Papić, jedan od organizatora “Marša mira”, izjavio je da će iz Sarajeva krenuti i grupa Udruženja “Koraci mira” koji su na pohod pošli iz Dubrovnika, kao i grupa pješaka iz Italije. Zbog visokih temperatura, usput će im se pridružiti i oni stariji i sa slabijom kondicijom.

Kako je kazao, i ove godine na “Marš mira” kreću s porukom “da se ne zaboravi”.

“Naša je dužnost da praštamo, ali bi grijeh bio da zaboravimo. Teška je to tema. Čovjek kad siđe u Potočare i vidi koliko je tu nevino ubijenih, ne nastradalih, već ubijenih… Meni već deset dana emocije rade i veoma je teško pričati o tome”, poručio je Papić.

Među učesnicima ovogodišnjeg “Marša mira” je i Arnela Džinelić (12) iz Tešnja. Na pohod je krenula iz Dubrovnika i ovo joj je već četvrti put da učestvuje u “Maršu mira”.

“Idem na ‘Marš mira’ da mnogim ljudima pokažem da treba biti mir u svijetu, da nije bitno koje je vjere čovjek, da se družimo i da se više ne ponovi rat”, izjavila je za AA Džinelić. 

Jedna od učesnica “Marša mira” je i Ramiza Smajić iz Sarajeva, kojoj je ovo sedmi put da iz Sarajeva pohodi za Nezuk i Potočare, dok je samo iz Nezuka prethodno kretala mnogo više puta.

“Nisam mislila ali, nijet je još ove godine. Hairli da se pređe ta trasa od oko 270 kilometara. Željela bih da mladi to nastave, da dožive u duši, da se nikad ne zaboravi nijedna žrtva. Pored toga svako ima i svoje nijete uz pohod. Svaki put boli, boli pomisao da je tu neko zakopan, da je nečija krv ostala”, izjavila je Smajić.

Grupu iz Sarajeva danas je ispratio i bivši načelnik norveške općine Kvinesdala Svein Arne Jerstad, predstavnik organizacije “Mayors for Peace” koji će s biciklistima iz Norveške obići nekoliko mjesta u BiH i Srebrenicu.

“Naš cilj je da razgovaramo s ljudima iz cijelog svijeta, da budu prijatelji, grade mir i bolju budućnost”, rekao je za AA Jerstad.

Istakao je da je o genocidu u Srebrenici dosta naučio, ali vjeruje da će ga ovo putovanje još više oplemeniti.

“Osjećanja su pomiješana ali sam uzbuđen što sam ovdje i nadam se da ću na ovaj način djeliću svijeta pokazati šta se ovdje dogodilo kako se ne bi zaboravilo”, izjavio je Jerstad.

Prema planu, učesnici “Marša mira” spavaće po planinarskim domovima i kod “dobrih domaćina”, gdje će kampovati. Grupa će 7. jula stići u Nezuk, gdje će se priključiti tradicionalnom Maršu mira, koji kreće 8. i trajaće do 10. jula.

Proteklih dana vršeni su intenzivni radovi na uređenju staze kojom će proći učesnici ovogodišnjeg “Marša mira“ od Nezuka do Potočara.

Od Nezuka kod Kalesije pa do Potočara i ove godine će u Maršu mira učestvovati hiljade muškaraca, žena i djece koji će pješačiti više od 100 kilometara u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici. Ovaj broj nije konačan i do same dženaze mogao biti i nešto veći, saopštio je ranije Institut za nestale osobe BiH.

Slični članci

Back to top button