Društvo

Vanredna situacija u Tutinu i Novom Pazaru

TUTIN/NOVI PAZAR – Na području Opštine Tutin i Grada Novog Pazara danas je zbog opasnosti od poplava proglašena vanredna situacija.

U Tutinu je zbog velike količine padavina na Pešterskoj visoravani jutros došlo do izlijevanja vodotokova i rijeke Vidrenjak, kod autobuske stanice, u blizini centra grada. Poplavljena je i industrijska zona u kojoj se nalaze fabrike namještaja i privatne firme. Prema informacijama Štaba za vanredne situacije Opštine Tutin, poplavljeno je oko petnaest privrednih objekata i oko desetak kuća.

Zbog izlijevanja korita rijeke zatvoren je putni prevac Tutin – Mehov krš, prema Rožaju, odnosno, Kosovskoj Mitrovici.

Štab za vanredne situacije ove opštine je u stalnom zasjedanju i danas je proglašena vanredna situacija na teritoriji cijele opštine.

Predsjednik Opštine Tutin i šef štaba za vanredne situacije Kenan Hot rekao je za AA da je situacija na području tutinske opštine i dalje kritična zbog najavljenih novih padavina večeras.

“I dalje je kritično, pogotovo u dijelu od autobuske stanice do industrijske zone. Uveli smo vanredno stanje, uradili nasipe i mehanizacije i opštinske službe s privrednicima su u stanju pripravnosti. Prema prvoj procjeni, ne računajući poplavljena poljoprivredna dobra, šteta je oko 50 miliona dinara (oko 423 hiljade eura)”, rekao je Hot dodavši da je na gradskom području poplavljeno oko desetak kuća.

Hot je dodao u ovom trenutku ne može Tutinu da se pruži pomoć, ali će ona biti potrebna prilikom sanacije.

Zbog obilinih padavina na području Pešterske visoravni ugrožena su seoska domaćinstava, poljoprivredna dobra i u više sela je došlo do plavljenja puteva i prekida putne komunikacije.

Na više mjesta na Donjoj i Gornjoj Pešteri, zbog brežuljkastog terena, došlo je do akumuliranje vode i stvaranje malih jezera. Ova pojava se, prema objavama na društvenim mrežama, ne pamti u ovom kraju.

U Tutinu je u prethodna 24 sata palo više od 90 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog nastale situacije učenici danas nisu pohađali nastavu u drugoj smjeni.

Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara je, nakon obilaska terena i utvrđivanja visokog vodostaja rijeke Reške, takođe proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada Novog Pazara.

Ocenjujući da je vodostaj rijeke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac je kazao da su zbog povećanog vodostaja ugrožena lijeva i desna obala rijeke Raške.

“Sve ekipe su na terenu, sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu”, rekao je Biševac, saopšteno je iz Gradske uprave Novog Pazara.

U ovom trenutku u Novom Pazaru je raspoređeno oko 750 vreća s pijeskom. Prerađene vode ispravne za piće još uvijek ima u dovoljnoj mjeri.

U Novom Pazaru su jutros tri rijeke imale povećan vodostaj i izlile su se, posebno rijeke Trnava i Jošanica i to u dijelovima koji su standardno na udaru prethodnih godina i prema riječima lokalnih zvaničnika trenutno nema veće materijalne štete.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić je nakon zasjedanja gradskog štaba rekao da su preuzete sve mjere predviđene u ovakvoj situaciji.

“Izvršili smo vanredni epidemiološki nadzor i konstantovano je da je situacija nestabilna iz razloga što je došlo do izlivanja fekalija. Apelujemo na građane da preduzmu sve mjere za održavanje lične higijene. Voda za piće je bakteriološki i hemijski ispravna. Kada dođe do čišćenja ulica, naše ekipe su u pripravnosti i izvršiće dezinfekciju”, rekao je Spahić.

Usljed obilnih padavina u novopazarskom naselju Šutenovac je na nekoliko mjesta došlo do izlijevanja rijeke Jošanice, ali nije bilo poplavljenih objekata.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je ranije danas saopštilo da, u skladu s odlukom nadležnih vodoprivrednih organa o proglašenju vanredne odbrane od poplava na cijeloj teritoriji Republike Srbije, svi raspoloživi tehnički i ljudski resursi tog ministarstva nalaze se na najkritičnijim tačkama pogođenim izuzetno velikim količinama padavina u prethodna 24 sata.

Kako se ističe za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom.

“Riječ je, u prvom redu, o teritoriji grada Kraljevo i opštine Knić. U ovom trenutku je u toku vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morava, na potezu dužine 10,1 kilometar koji obuhvata dijelove opština Brus, Novi Pazar,Tutin i grada Kraljevo”, nevedeno je u saopštenju.

Slični članci

Back to top button