Društvo

Novi Pazar najzagađeniji grad u Evropi

Novi Pazar se nalazi na prvom mestu najzagađenijih gradova u kontinentalnoj Evropi u prošloj godini, pokazuje Izveštaj o kvalitetu vazduha u svetu koji je danas objavila švajcarska kompanija “IQ Air”, javlja Sto plus.

Podaci te kompanije, koja prati kvalitet vazduha, pokazuju da je prosečna koncentracija suspendovanih čestica PM2,5 tokom 2021. godine u ovom gradu bila 47,2 mikrograma po kubnom metru.

Dozvoljeno prisustvo PM2,5 čestica je 25 mikrograma po kubiku, iznad kojih se smatra da je vazduh opasan po zdravlje.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala.

Jedini gradovi sa zagađenijim vazduhom od Novog Pazara, u državama koje pripadaju Evropi, su Igdir u Turskoj sa 66,2 mikrograma po kubnom metru i ruski Krasnojarsk sa 49,8 mikrograma u kubiku vazduha.

Igdir se nalazi na samom istoku Turske, na granici sa Jermenijom (1.500 kilometara od Istanbula), dok je Krasnojarsk udaljen 4.000 kilometara istočno od Moskve.

U izveštaju IQ Air-a analizirani su rezultati sa stanica za merenje koncentracije PM2,5 čestica u vazduhu u 6.475 gradova u 117 država i regiona.

izvor: Sto plus

Slični članci

Back to top button