Društvo

Ljevaković: Iskušenja su sastavni dio života

- Vrlo je važno, poručio je Ljevaković, da u primjeni mjera samozaštite i samokontrole budemo ustrajni do kraja, da ne posustanemo na pola puta i time ugrozimo dosadašnje napore i uspjehe u borbi protiv zaraze

SARAJEVO (AA) – Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr Enes ef. Ljevaković predvodio je danas džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, poručivši, između ostalog, u hutbi da će ponašanje velikih i moćnih država nakon pandemije koronavirusa, pokazati da li je svijet uzeo pouku iz ove krize.

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, džuma-namazu prisustvovali su samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

“Iskušenja s kojima se suočavaju pojedinci i društva, kako u dobru tako i u zlu, sastavni su dio života na ovom svijetu”, rekao je Ljevaković u hutbi džuma-namaza.

Kako je kazao, najnovije veliko iskušenje je ovih dana pogodilo cijelo čovječanstvo u vidu pandemije koronavirusa, stručno nazvanim COVID-19.

“Ovo sićušno, nevidljivo Božije stvorenje zadeveralo je cijeli svijet: državne vlasti i sve njihove službe, posebno medicinske radnike koji se nalaze na prvoj liniji odbrane, zadeveralo je i silne vojske i sigurnosne službe, učenjake i obične ljude, bogate i siromašne, primoravajući odgovorne faktore u društvu na donošenje rigoroznih mjera i restrikcija na različitim nivoima i različitog intenziteta. Poruka je to i pouka čovjeku da put obijesti, nasilja, nepravde, neodmjerenog korištenja prirodnih resursa, bjesomučne trke za profitom, zagađenja okoliša i ugrožavanja eko-sistema na Zemlji ne vodi dobru, da će mu se to kad-tad o glavu obiti na ovaj ili onaj način”, poručio je Ljevaković u hutbi džuma-namaza.

Podsjetio je da pojedini analitičari najavljuju da bi iza ove pandemije virusa mogla uslijediti druga pandemija, pandemija ekonomske recesije i društvenih problema koje ona sa sobom nosi.

“I ova aktuelna pandemija, kao i ona koja se najavljuje kao njena posljedica u vidu globalne ekonomske krize i recesije, zorno pokazuju koliko je svijet međusobno povezan, koliko su interesi i ekonomije država isprepleteni, umreženi i koliko su upućene jedne na druge. Ponašanje velikih i moćnih država nakon pandemije virusa, pokazat će da li je svijet uzeo pouku iz ove krize i da li će se okrenuti istinskim zajedničkim vrijednostima koje čine svijet boljim, moralnijim, pravednijim, saosjećajnijim, ili će se okrenuti novim sukobima, polarizacijama i nadmetanjima, čije će žrtve biti slabije države i njihovi ionako siromašni i napaćeni narodi”, istakao je Ljevaković.

Naglasio je da “mjere izolacije i ograničenja u pogledu izravnih socijalnih kontakata koje su donijeli nadležni državni organi jesu teške, ali ne i nepodnošljive”.

“Uglavnom se poduzimaju radi zaštite života i zdravlja ljudi. Na svima nama je da ih se krajnje odgovorno, zdušno i disciplinirano pridržavamo da bismo na taj način doprinijeli suzbijanju i preveniranju širenja zaraze i time spasili mnoge živote. U vrijeme zaraze, epidemije i pandemije, zaraženi, onaj koji sumnja u zarazu ili ima simptome zaraze, pokazat će visok stepen odgovornosti, ljubavi, obzirnosti i pažnje prema drugima, posebno osobama iz rizičnih grupa, prema porodici, džematu i društvu u cjelini tako što će se samoizolirati od njih na sigurnu fizičku distancu, sukladno donesenim pravilima, instrukcijama i preporukama”, rekao je Ljevaković.

Kako je kazao, osim što je zakonska, to je naša i moralna i vjerska obaveza.

Vrlo je važno, poručio je Ljevaković, da u primjeni ovih mjera samozaštite i samokontrole budemo ustrajni do kraja, da ne posustanemo na pola puta i time ugrozimo dosadašnje napore i uspjehe u borbi protiv zaraze.

“Pored toga što suzbijaju i preveniraju zarazu, spomenute mjere i ograničenja imaju i druge koristi. Prilika je to da se više posvetimo sebi, svojim porodicama, da u osami i tišini svoga doma presipitamo naše prioritete u životu, da porazmislimo o vrijednostima koje usmjeravaju naše djelovanje. Osvijetlimo naše domove namazom, učenjem Kur’ana, zikrom, dovama i drugim dobrim djelima i dobročinstvima. Donesene mjere i ograničenja unijele su promjene ne samo u našem individualnom, porodičnom i društvenom životu, nego su izravno utjecale i na naš vjerski život, na džemat i zajednicu u cjelini”, pojasnio je Ljevaković.

Sigurno je, smatra on, da neklanjanje u džematu u džamiji, posebno džuma-namaza, ali i odsustvo drugih vjerskih manifestacija, druženja i okupljanja teško padaju iskrenim vjernicima.

Međutim, mjere, instrukcije i preporuke koje je donijela naša Islamska zajednica u pogledu organizacije vjerskih obreda i aktivnosti identične su ili veoma slične mjerama koje su poduzele nadležne islamske institucije u muslimanskim zemljama i zajednicama širom svijeta.

“Zajednički je cilj doprinijeti borbi protiv širenja zaraze i zaštititi ljudske živote i zdravlje. Međutim, ako je virus silom prilika odvojio naša tijela od džamije i džemata, nije i ne smije odvojiti naša srca i duše od njih. U vremenu prinudne fizičke distance od džamije i džemata ojačajmo našu duhovnu i srčanu vezanost za njih”, rekao je Ljevaković.

“Čak i u vrijeme prinudne fizičke odvojenosti od džamije i džemata, vjernik i vjernica svojom srčanom vezom sa džamijom i ibadetima u svome domu mogu postići Božiju blizinu i zadovoljstvo. U ovom vremenu kušnje i teškoće, ne bismo smjeli zaboraviti one kojima je pomoć potrebna, siromašne i nemoćne”, poručio je Ljevaković.

Odgovorne dužnosnike na svim nivoima poziva da zajednički rade na projektima od interesa za sve građane, otklanjanju nevolja i rješavanju gorućih problema u društvu, a da se okane populističkih izjava i prikupljanja jeftinih političkih poena.

“Bez obzira na sve teškoće i kušnje s radošću i nadom u bolje dane dočekujemo mjesec ramazan. Nadamo se da će svjetlost ovog mubarek mjeseca, ibadeti posta, namaza, učenja Kur’ana, sadekatul fitra i zekata donijeti novo ozračje i radost u naša srca i naše domove. Bit će to jedinstveno iskustvo ramazana u posve specifičnim okolnostima”, rekao je Ljevaković podsjećajući na riječi Gospodara: “Zaista uz teškoću ide olakšanje, uz teškoću dolazi olakšanje”.

Slični članci

Back to top button