Društvo

Sveće za srebreničke žrtve

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava večeras će Pionirskom parku, pored zgrade u kojoj sedište predsednika Srbije, upaliti sveće u znak sećanja na srebreničke žrtve.

“Na taj način, aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava nastavljaju borbu za drugačiju Srbiju, koja će se suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve”, ističe se u saopštenju.

Inicijativa podseća da su prethodnih godina “mirovni aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da se u Beogradu podigne spomenik žrtvama i predlagali niz drugih poteza kojima bi Srbija izrazila poštovanje za žrtve i osudu za zločince”.

“Kao alternativu zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Idejno rešenje virtuelnog spomenika, Život je ono što sanjaju mrtvi, autorke Mie David, pobedničko je rešenje artivističkog konkursa ‘Nikome se ne ponovilo’, izabrao je žiri koji su činili umetnici Nikola Ljuca, Vladimir Miladinović i Bojan Hadžihalilović”, navodi se u saopptenju Inicijative.

Konkurs su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a podržalo Savezno ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

“Virtuelni spomenik u čast žrtava genocida neće biti moguće uništiti, sabotirati, poniziti – što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim događajima, uključujući i otvaranje izložbe ‘Duša Srebrenice’, kao i sinoćno stajanje Žena u crnom na Trgu Republike”, naglašava u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ta organizacija konstatuje kako u Srbiji “nažalost, komemoraciju genocida u Srebrenici, izraz poštovanja i pamćenja žrtava genocida, kao i pozivi na odgovornost zločinaca i apelovanja za pravdu za žrtve” organizuju samo od mirovnih aktivisti.

“Živimo u atmosferi u kojoj vlasti u Srbiji potpuno otvoreno i direktno negiraju genocid u Srebrenici i presude međunarodnih sudova, bez uvijanja koje je bilo karakteristično u prethodnim decenijama. I 26. godišnjicu genocida u Srebrenici zvanični Beograd i Srbija neće dostojanstveno obeležiti, već zloupotrebiti u cilju učvršćivanja nacionalističke ideologije ‘srpskog sveta0’. Ideologija ‘srpskog sveta’ nije ništa drugo nego preimenovani projekat ‘velike Srbije’ – politike koja je inspirisala i podržavala genocid u Srebrenici i brojne ratne zločine na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova”, ocenila je u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Slični članci

Back to top button