Društvo

Prijepoljska deponija – ekološka bomba

Ekološka ravnoteža odavno je narušena u dolini Lima. Tu se nakupilo sve što ljudima nije potrebno od Plava do pribojske hidrocentrale. Toga smo postali svesni posebno ovog leta kada smo primorani da odmor provedemo u Srbiji, a u vrelim danima kraj sveže vode Lima mogli smo samo da se slikamo. Odgovornost nije samo na pojedincima, već i na nadležnima koji bi trebalo da upravljaju otpadom.

Gledano sa visine, priroda lepotom zaustavlja dah, a iz čamca ekološka katastrofa. Godinama se zagađuje i ruži Potpećko jezero koje je nekada bilo raj za kupače. Ekolozi obećavaju da će uskoro postaviti sajlu uz pomoć koje će lakše uklanjati otpad koji stiže iz pet crnogorskih opština i Prijepolja.

Siniša Laković iz ekološkog udruženja „Jastreb“ iz Priboja smatra da bi trebalo zabraniti deponovanje smeća na obalu Lima. To bi bilo jedino trajno rešenje.

Prema njegovim rečima Priboj je ugrožen pošto je poslednja opština u Srbiji kroz koju protiče Lim. Sve što se u reku baci dođe do tog grada.

„Mi smo svesni da ovo nije trajno rešenje, ali je bolje rešenje nego sada kako je“, kaže Laković.

Prijepoljska deponija je ekološka bomba. Još jedna, nešto manja, je uz Lim i na teritoriji pribojske opštine.

Na gradskoj deponiji „Duboko“ u Druglićima odlaže se otpad iz Priboja i susedne opštine Nove Varoši. Iako ovo smeće ne završava u Limu, svakodnevni su požari i širi se dim.

Slično je i na teritoriji Sjenice gde je deponija instalirana u prirodi… Pogledajte:

Slični članci

Back to top button