Društvo

Deset godina zatvora zbog ratnog zločina

PRIŠTINA, FoNet, 11. 11.2022. – Osnovni sud u Prištini u ponovljenom postupku osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, pošto je Apelacioni sud odbio prvobitnu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

Vukotić je osuđen zbog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na Kosovu, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za taj zločin, rekao je za RTS Vukotićev advokat Nebojša Vlajić.

On je najavio je žalbu i u ovom slučaju, verujući da će rezultat biti isti kao i u prvom postupku.

Prema optužnici, Vukotić je “kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tokom rata na Kosovu i Metohiji 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela”.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja do početka juna 1999. godine.

Slični članci

Back to top button