Društvo

Obeležavanje Dana Sandžaka

Dan Sandžaka,bošnjački nacionalni praznik, u Novom Pazaru će u narednim danima biti obeležen brojnim kulturnim manifestacijama i događajima.

Ovaj praznik se obeležava u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) će program obeležavanja praznika započeti sutra organizovanjem svečanosti na kojoj će biti dodeljena nagrada „Pero Ćamila Sijarića“.

Nakon toga biće održana i promocija knjige „Usmena proza Bošnjaka“, autorke Amire Dervišević, koja predstavlja nastavak štampanih dela u okviru edicije „Interpretacija iz bošnjačke književnosti“.

Kulturni centar povodom Dana Sandžaka organizuje izložbu ručnih radova „Zlatovez“, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva i okrugli sto na temu „Ćilimarstvo u novopazarskom i tutinskom kraju”.

Urednica programa Kulturnog centra Hasna Ziljkić rekla je radiju Sto plus da će izložba ručnih radova “Zlatovez” biti održana u ponedeljak, dok će dan kasnije uslediti okrugli sto i izložba ćilima iz ovog kraja.

“Obeležavanje Dana Sandžaka trajaće dva dana a neposredno pre izložbe zlatoveza, o nacionalnom blagdanu sandžačkih Bošnjaka govoriće istoričar Redžep Škrijelj. U saradnji sa udruženjem “Pazarski bazar rukotvorina”u utorak će uslediti okrugli sto o ćilimarstvu na kojem ćemo kroz naučni pristup ovu veštinu približiti našim sugrađanima”, rekla je Ziljkić.

Narodna biblioteka “Dositej Obradovič” u Novom Pazaru je ovaj praznik danas obeležila događajem “Poezija Sandžaka” na kojem su učestvovali istoričar Esad Rahić, učenici Gimnazije i hor “isa beg” iz ovog grada.

Dan Sandžaka obeležava se 20.novembra, a nacionalnim praznikom proglašen je povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, kada su utvrđeni grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

Elzana Djulovic, radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button