Društvo

Protesti poljoprivrednika nastavljeni

NOVI SAD – KRAGUJEVAC – Nezadovoljni poljoprivrednici iz Rače kod Kragujevca, koji već četiri dana blokiraju glavnu ulicu u tom mestu, krenuli su nešto posle 12:00 sati sa traktorima i mehanizacijom ka Lapovu.

Krenuli smo sa 15 traktora a u Lapovu nas već čeka tridesetak kolega sa mehanizacijom. Okuplajamo se svi iz Lapova, Batočine i Rače na petlji kod izlaska za auto-put, izjavio je jedan od organizatora protesta u Rači, Milan Milošević.

Prema njegovim rečima, zbog današnje i kiše u subotu uveče, protest se omasovljuje, jer loše vreme onemogućava radove u polju pa im se u toku dana priključuje sve više kolega i istomišljenika koji podržavaju Inicijativu za opstanak poljoprivrede.

Zahtevaćemo da u ponedeljak prilikom pregovora i razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije budu i naši predstavnici iz Šumadije, poljoprivrednici iz okoline Kragujevca i Rače. Od rezltata tih razgovora zavisi da li ćemo u ponedeljak svi zajedno krenuti za Beograd. Ako ne budemo zadovoljni pregovorima svi zajedno krećemo za Beograd auto-putem, poručio je Milošević.

Protest poljoprivrednika u Šumadiji traje već četvrti dan i odvija se pod sloganom “Nećemo umirati u tišini”.

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu ušao je u šesti dan, uz delimične blokade, pa su od jutros prohodni Varadinski most i Jevrejska ulica, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Modene i Žarka Zrenjanina, a između mosta i Banovine je pedesetak traktora, javlja portal 021.

Ratari su ponovili zahteve Ministarstvu poljoprivrede i poručili da je to “crvena linija” ispod koje ratari neće ići, a da će ih radikalizovati ukoliko dobiju negativan odgovor od vlasti.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović danas je za 021.rs rekao da reakcije na njihove ponovljene zahteve nije bilo.

“Nije bilo nikakvih kontakata sa predstavnicima ministartstva ili Vlade nakon što smo im ponovili zahteve. Državu vode ljudi koji nemaju jedan dan radnog staža, nisu ni da budu predsednici skupštine stanra, a nas komentarišu da ne znamo o cenama poljoprivrednih proizvoda na tržištu”, rekao je Adamovi.

On je ocenio daje “država zbog populističkih poteza, da bi održala socijalni mir, zakočila cenu suncokreta na 199 dinara”, i naglasio da je to “jedan od poteza koji je doveo do protesta”.

“Na kraju je uspela čak i da nam rastera kupce, sve velike firme koje su godinama od Srbije otkupljivale suncokret odustaju pošto vide da smo kao zemlja neozbiljni, stalno se nešto menja. Mi tražimo da država ispravi grešku koju je napravila svojim katastrofalnim populističkim potezima”, poručio je Adamović.

Portal 021 navodi da se danas očekuju blokade i u drugim opštinama i protesti ratari iz Vršca, Svilajnca, Opova, Sombora, Kleka, Bašaida, Žitišta, Sefkerina i drugih mesta.

Slični članci

Back to top button