Društvo

Inflacija duplo veća nego u 2021. godini

Kako se navodi, stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021.

BEOGRAD, 12. maj 2022.(FoNet) – Godišnja stopa inflacije širom sveta, merena indeksom potrošačkih cena, ubrzala je rast i popela se na 9,2 odsto u martu ove godine, sa 7,5 odsto u februaru, dok je u januaru 2022.  bila 6,8 odsto, pokazala je najnovija analiza Međunarodne organizacije rada (MOR).

Rast inflacije u svetu odražava efekte globalne pandemije 2020. i 2021. godine, međutim, na skoriji inflatorni skok uticao je porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini koji je izazvao veliki šok i poremećaje na tržištima, ocenjuje MOR, čiju analizu je objavio portal Nezavisnost.org.

Kako se navodi, stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021.

Ocena MOR je da je ukrajinski sukob izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će verovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima.

Prema podacima o globalnom tržištu iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno za približno 50 odsto skuplji nego pre godinu dana.

Rastu cene i ostalih žitarica. “Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije”, upozorava MOR.

Međutim, napominje se u analizi, cene, posebno hrane, rasle su i pre početka rata u Ukrajini.

Kako MOR upozova, porast cena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći deo svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine.

Domaćinstva se danas suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija “u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize”, ističe MOR.

Prognoza je da naredni meseci verovatno “neće doneti veliko olakšanje” s obzirom na nove epidemije kovid-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca  snabdevanja i cena roba, zaključuje se u analizi.

Slični članci

Back to top button