Društvo

Biserko: Islamofobija u Evropi traje vekovima

NOVI PAZAR – Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora izjavila je kako još uvek nije stvoren novi vrednosni sistem koji bi integrisao ljude u Sandžaku i u Srbiji.

Pitanje identiteta nije sporno, ali nema tačke integracije, smatra Biserko.

“Šta je taj kišobran pod kojim smo svi građani ove zemlje, bez obzira da li smo Srbi, Albanci, Bošnjaci…Nema odgovora na to pitanje”, ističe Biserko.

Ona podseća da je islamofobija nešto što u Evropi traje vekovima i da se Evropa konstituisala na islamofobiji zbog Osmanskog carstva, a muslimani se osećaju poniženo jer vijekovima nisu bili u prilici da napreduju.

“Sve te emocije su došle u sukobu i zato je došlo do haotičnog stanja koje mi vidimo kao sudar svetova. Sve će se to u dogledno vreme rašćistiti ali je vrlo bitno da li će taj otpor koji postoji biti svojstven da artikuliše tu jednu snagu koja će biti u mogućnosti da ostavi ovaj kapitalizam u ovoj formi i uspostavi liberalne vrednosti na kojima je počivao međunarodni poredak počivao i na kojima smo mi ili se međunarodna zajednica trudila da ovaj Balkan obnovi na liberalnim vrednostima. Evropa nije rešila problem Balkana zato što je i sama ušla u problem. Tako da je kosovsko pitanje evropsko pitanje. Bosansko ili bosansko-srpsko pitanje nije samo bosansko nego i evropsko”, kazala je.

Kako je zaključila od Evrope zavisi kakav će koncept ona promovisati unutar same sebe ali i na Balkanu.

Slični članci

Back to top button