Društvo

Gas iz „Turskog toka” biće jeftiniji za 40 dolara na 1.000 kubika

BEOGRAD – Gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine, a kada poteče plavo gorivo preko gasovoda „Turski tok”, ovaj energent će biti za oko 40 dolara na 1.000 kubika jeftiniji nego sada, što će osetiti krajnji potrošači na svojim računima, izjavio je generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Iako su svi očekivali da će zbog niske cene nafte doći do automatskog pojeftinjenja gasa za javno snabdevanje, on je objasnio da se ova cena nije menjala od 2013. godine kada se za 1.000 kubika plaćalo 137 dolara, s tim što je tada kurs dolara bio značajno manji nego danas. Danas 1.000 kubika košta 197 dolara, a što se velikih potrošača gasa tiče, njihova cena prati cenu sirove nafte.

Kako bi smanjili zagađenje i emisiju štetnih gasova za koju su najvećim delom kriva individualna ložišta, „Srbijagas” od 1. jula startuje s velikom akcijom širenja gasne mreže u onim delovima Srbije gde gas do sada nije stigao. I to tako što će umnogome smanjiti cenu priključka na gas, pa će cena za Srbiju biti 780, umesto 960 evra, i to uz otplatu na 36 mesečnih rata. Bez sredstva obezbeđenja, jer će rizik, navodi Bajatović, preuzeti „Srbijagas”.

Zainteresovana domaćinstva, kako je rekao, sama će rešiti pitanje unutrašnjih instalacija, a „Srbijagas” će sklapanjem ugovora sa nekoliko firmi omogućiti da taj posao završe povoljno i po cenama od tri do pet puta nižim nego sada.

Trenutno se radi na izmenama pravilnika lokalne samouprave koje treba da se odreknu takse za priključivanje koje se kreću od 400 do 1.200 evra, jer bez priključka nema ni takse.

Upitan da li to znači da „Srbijagas” na sebe preuzima potpuni rizik za one potrošače koji ne budu iz nekog razlog mogli više da plaćaju uvođenje gasa, a potpisali su ugovor, Bajatović potvrdno odgovor i kaže da im gas ni pored toga neće biti isključen ukoliko ga budu redovno plaćali.

Ako se uporede cene energenata, podaci Agencije za energetiku Srbije jasno pokazuju da je od grejanja na gas jeftinije samo grejanje na TA peći, i to isključivo noću kada je struja četiri puta jeftinija.

Slični članci

Back to top button