Društvo

Dostignut pik inflacije?

U uslovima, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, NBS postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine.

VAŠINGTON, 14. oktobar 2022.(FoNet) – Narodna banka Srbije (NBS) procenjuje da je vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije dostignut u septembru, dok se u sledećoj godini očekuje nastavak njene opadajuće putanje koja će početi od oktobra ove godine, saopšteno je danas posle sastanaka delegacije Srbije sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i brojne ekonomske mere Vlade Srbije, kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu, navodi se u saopštenju posle sastanaka koje je imala delegacija Srbije, na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković.

Tabaković je razgovarala sa zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem, direktorom Sektora za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu Alferdom Kamerom, kao i s timom Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, koji predvodi Jan Kejs, saopštila je centralna banka.

Na sastanku je ocenjeno da su izazovi visoka inflacija, energetska kriza i sa njima povezano zatezanje globalnih finansijskih uslova.

Tabaković je navela da je u prvoj polovini ove godine zabeležena je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,1 odsto međugodišnje, što je brže od projektovanog rasta za taj period, a  beleži se i kontinuirani rast zapošljavanja i održiv rast zarada u privatnom sektoru.

Uprkos visokoj bazi i sukobu u Ukrajini, koji je dodatno povećao neizvesnost u međunarodnom okruženju, priliv stranih direktnih investicija u devet meseci ove godine viši je u odnosu na isti period rekordne prethodne godine.

U uslovima, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, NBS postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine.

Reakcija referentnom kamatnom stopom započeta je od aprila ove godine od kada je NBS, tokom sedam uzastopnih meseci, povećala referentnu kamatnu stopu za ukupno 300 baznih poena, na  četiri odsto, dodaje se u saopštenju.

Relativna stabilnost deviznog kursa  je očuvana i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, uticali su i da bazna inflacija ostane
znatno niža od ukupne inflacije, ali i od bazne inflacije u zemljama regiona sa istim režimom monetarne politike.

U saopštenju se navodi da je NBS od maja do kraja septembra na domaćem deviznom tržištu neto kupila 1,85 milijardi evra, dok su devizne rezerve su ostale dobra brana od globalnih šokova i pri nivou od 16,5 milijardi evra na kraju septembra, značajno premašuju nivo pre pandemije.

Kreditna aktivnost i dalje ima dvocifrene stope rasta, premašuje 12 odsto međugodišnje, pri čemu veći doprinos rastu kredita dolazi od kreditiranja privrede, posebno značajnog za održanje domaćeg ekonomskog rasta.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima, koje je u avgustu iznosilo 3,19 odsto, za gotovo jedan procentni poen je ispod nivoa pre pandemije.

Tabaković je navela da je agencija Fič rejtings (Fitch Ratings) zadržala je kreditni rejting Srbije na korak do investicionog.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, kao i nastojanje srpskih vlasti da se unapred pripreme za dalje potencijalne
neizvesnosti i krize.

Ocenili su da je saradnja Srbije sa MMF u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) veoma dobra, što je i potvrđeno uspešnim okončanjem drugog ramatranja dogovorenog ekonomskog programa.

U saopštenju se navodi da je Bo Li istakao da iskustvo Srbije na planu diversifikacije izvora energije može da bude koristan primer i za druge zemlje.

Slični članci

Back to top button